03:05 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας πρόσθεσε πως η Μόσχα παραμένει υπέρ της «συστηματικής» και της «ολοκληρωμένης» υλοποίησης της συμφωνίας, όπως συμφωνήθηκε το 2015.

Την Τρίτη, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία προχώρησαν στην ενεργοποίηση του μηχανισμού διαφωνίας για το κοινό ολοληρωμένο σχέδιο δράσης για την πυρηνική συμφωνία (JCPOA) και ζήτησαν από την Τεχεράνη να ακυρώσει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να παραβιάσουν τη συμφωνία.

Η Μόσχα καλεί τους ευρωπαϊκούς εταίρους που συμμετέχουν στην πυρηνική συμφωνία για το Ιράν να μην κλιμακώσουν τις εντάσεις και να εγκαταλείψουν την απόφασή της να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών της συνθήκης, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προτρέπουμε θερμά τα ευρωπαϊκά μέλη της συμφωνίας του JCPOA να μην κλιμακώνουν τις εντάσεις και να εγκαταλείψουν τα βήματα που θέτουν υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές της πυρηνικής συμφωνίας. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, το JCPOA δεν έχει χάσει τη σημασία του» ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η Μόσχα παραμένει υπέρ της «συστηματικής» και της «ολοκληρωμένης» υλοποίησης της συμφωνίας, σύμφωνα με τους όρους που συμφωνήθηκαν από τους εταίρους της το 2015 και κατοχυρώνονται από το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ακόμη, σημείωσε ότι όλα τα μέρη αναγνωρίζουν ότι οι δυσκολίες που έχουν προκύψει δεν ήταν από λάθος του Ιράν, αλλά το αποτέλεσμα της απόφασης των ΗΠΑ να αποσυρθούν μονομερώς από τις δεσμεύσεις τους για τη συμφωνία, τον Μάιο του 2018.

«Η απόφαση της Τεχεράνης να αναστείλει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του JCPOA είναι κυρίως αντίδραση στη γενική παραβίαση της συμφωνίας και του ψηφίσματος 231 του Συμβουλίου Ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτοχρόνως, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένει υπό τον συνεχή έλεγχο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Το Ιράν συμμορφώνεται πλήρως με τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, εφαρμόζει τη συμφωνία με τον ΔΟΑΕ μαζί με το πρόσθετο πρωτόκολλο. Η διαφάνεια των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν αποτελεί βασικό στοιχείο του συνόλου της πυρηνικής συμφωνίας», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Προσφυγή της Ευρώπης στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (JCPOA) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενεργοποίησαν Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, νωρίτερα το απόγευμν σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή, δεδομένων των ιρανικών ενεργειών, από το να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων της διεθνούς συμφωνίας και να παραπέμψουμε το συγκεκριμένο ζήτημα στον Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών, ο οποίος ορίζεται στην παράγραφο 36 της JCPOA».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γάλλος υπουργός Εξωτερικών: Το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα σε 1 με 2 χρόνια

Ρουχανί σε πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Το Ιράν επιδιώκει ενίσχυση της πυρηνικής συμφωνίας

Tags:
ΕΕ, Ρωσία, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πυρηνική συμφωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK