14:21 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Ο κύβος ερρίφθη, με τον Πρίγκηπα Χάρι και τη Μέγκαν Μάρκλ να αφήνουν τα βασιλικά τους καθήκοντα σε λίγο καιρό. Πώς φτάσαμε ως εδώ και τι πρόκειται να γίνει;

Στην άκρη φαίνεται ότι άφησαν για λίγο το Brexit οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να ασχοληθούν με το Megxit. Πρόκειται για την πρόσφατη απόφαση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ, του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ να αποχωρήσουν από τα βασιλικά τους καθήκοντα.

Μια σειρά ερωτημάτων για το Χάρι και τη Μέγκαν τέθηκαν από το Sputnik στον Χρήστο Ζαμπούνη, τον επίσημο βιογράφο της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος, έναν από τους καλύτερους γνώστες των βασιλικών ζητημάτων.

Τελικά ήταν η Μέγκαν που έπεισε τον Χάρι να απαρνηθεί τα πριγκιπικά καθήκοντα;

«Η Μέγκαν ήταν ο καταλύτης. Μέχρι να έρθει εκείνη, ο Χάρι ανταποκρινόταν κανονικά στα καθήκοντά του. Τώρα λοιπόν φαίνεται το λάθος αυτής της ανόμοιας ενώσεως. Στη χώρα μας αγνοείται γενικώς ότι ο Χάρι και η Μέγκαν έχουν μια σειρά από υποχρεώσεις και εκεί φαίνεται ότι η Μέγκαν αντελήφθη ότι δεν της ταιριάζει αυτό το είδος ζωής. Τα μέλη μιας βασιλικής οικογένειας, δεν είναι σαν τους υπολοίπους ανθρώπους», αναφέρει ο Χ. Ζαμπούνης.

Και εξηγεί:

«Οι υποχρεώσεις που έχουν, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, διοίκηση και διεύθυνση οργανισμών. Ο Χάρι διοικεί δεκάδες ιδρύματα. Ένα από αυτά είναι των βετεράνων του πολέμου στο Αφγανιστάν. Εκεί λοιπόν, πρέπει να παρίσταται, να δουλεύει και να προετοιμάζει έργο. Στη ψυχολογία των Βρετανών έχει περάσει ως αντίληψη, το μάζεμα χρημάτων για καλό σκοπό, άρα το πρωτόκολλο υποχρεώνει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας από τη γέννησή τους, να έχουν έναν καθορισμένο ρόλο, αυτόν που συνδέεται με το καθήκον της προσφοράς.  

Μέχρι πρόσφατα τα μέλη των βασιλικών οικογενειών από διαφορετικά κράτη παντρεύονταν μεταξύ τους, επειδή πέρα από τις διακρατικές συμμαχίες που δημιουργούνταν παλιότερα, δεν μπορούν όλοι να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα καθήκοντα, τουλάχιστον όσοι δεν εκπαιδεύονται από παιδιά. Μαθαίνουν από την παιδική τους ηλικία σε ένα πρότυπο εκπαίδευσης. Είναι μια συγκεκριμένη δουλειά».

Ερωτηθείς αν είναι δυνατόν η βασιλική οικογένεια να έμαθε για την απόφαση Μέγκαν - Χάρι από την τηλεόραση, ή μπορεί τελικά να ήταν ένα παιχνίδι εντυπώσεων απαντά:

«Υπήρχαν ήδη τα σημάδια εδώ και καιρό για μια άλλη κατεύθυνση και όταν ήρθε η ώρα να εκφραστεί, έγινε μια διαδικαστική "ανακολουθία". Η βασιλική οικογένεια έβλεπε την τάση διαφοροποίησης (δικό τους φιλανθρωπικό ίδρυμα, άδεια έξι μηνών στον Καναδά για να σκεφτούν - πράγματα αδιανόητα). Χάθηκαν διαδικαστικά στη μετάφραση. Εμφανίστηκε ο Χάρι, πήγε στη γιαγιά του, τη Βασίλισσα Ελισάβετ και ζήτησε να τη δει. Εκείνη, ξέροντας τι επρόκειτο να ζητήσει, του είπε να δει πρώτα τον πατέρα του τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο. Ο Χάρι, ωστόσο, γνωρίζει πώς λειτουργεί το σύστημα, ότι είναι αργό και ότι δυσκολεύεται να διαχειριστεί αλλαγές και να τις αφομοιώσει. Τότε αποφάσισε να το ανακοινώσει άμεσα. Έγινε αιφνιδιασμός, απέναντι όχι μόνο στη βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά και τον βρετανικό λαό στον οποίο είναι υπόλογος».

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το παλάτι, η βασίλισσα «υποστηρίζει πλήρως» την επιθυμία του ζευγαριού για έναν νέο ρόλο αλλά «θα προτιμούσε να παραμείνουν εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης της βασιλικής οικογένειας».

«Η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε την ευχή της, παρότι στενοχωρήθηκε που φεύγει από την οικογένεια ο αγαπημένος της εγγονός. Ωστόσο ο Χάρι θα πρέπει να προσαρμοστεί σε μία νέα πραγματικότητα. Δεν ξέρει τελικά τους όρους που θα του επιβληθούν. Ποιος θα τον φυλά, ενώ πριν ήταν υπό το άγρυπνο βλέμμα αρκετών της Σκότλαντ Γιαρντ;», σχολιάζει ο Χ. Ζαμπούνης

Πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα για τα «περίπλοκα θέματα», προσθέτει η ανακοίνωση της Ελισάβετ, επισημαίνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες.

Ερωτηθείς ο Χ. Ζαμπούνης, αν μπορούν να κρατήσουν τους τίτλους «Δούκας και Δούκισσα του Σάσεξ» και αν δικαιούνται κομμάτι από τη βασιλική περιουσία απαντά ότι όλα είναι ανοιχτά και θα τεθούν στα σημεία της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει ότι ο Πρίγκηπας παραμένει κάτοχος μιας μεγάλης κληρονομιάς:

«Ο Χάρι έχει ήδη κληρονομιά από τη μητέρα του. Τη Νταϊάνα, αλλά και την προγιαγιά του. Εισοδήματα έχει και από το κτήμα του δούκα της Κορνουάλης. Προφανώς και δεν θα μείνουν στον δρόμο. Αφού δεν θέλουν να δουλεύουν για το στέμμα δεν θα πληρώνονται».

Και τονίζει ότι:

«Αν η Μέγκαν Μαρκλ συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον τίτλο της σε ταινίες η σειρές που την καλούν να παίξει, ακόμα και για κάποιον αθρωπιστικό σκοπό, τότε κάτι τέτοιο θα ήταν ανήθικο».  

Σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν για τη συμπεριφορά της Μεγκαν στο παλάτι, απαντά:

«Γιατί ο τύπος είναι και τα μέσα ενημέρωσης γενικότερα ήταν καλός με τους υπόλοιπους κι όχι με τη Μέγκαν; Τη χτυπούν για την ασέβειά της. Αυτό που καταλαβαίνουν είναι ότι πάει να διαλύσει την οικογένεια και το πετυχαίνει. Είναι γεγονότα που μεταφέρθηκαν από ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με το ζεύγος και το παλάτι, ανθρώπους που δούλεψαν για αυτούς. Αν ήταν ένα ή δύο περιστατικά τότε δεν θα καταγράφονταν, αλλά αφού είναι πολλά τότε μιλάμε για παγιωμένη συμπεριφορά. Η συμπεριφορά της Μέγκαν που κουβαλάει και τον Χάρι μαζί (ο οποίος είναι σφόδρα ερωτευμένος μαζί της και δεν βλέπει μπροστά του), είναι ασεβής για την καινούργια οικογένεια στην οποία μπήκε».

Νωρίτερα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ (αδελφός του Χάρι) διέψευσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο πρίγκηπας Χάρι και η Μέγκαν αποφάσισαν να απομακρυνθούν από το βασιλική οικογένεια, λόγω της εχθρικής στάσης του Ουίλιαμ που, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή, δεν είχε υποδεχθεί θετικά την Αμερικανίδα ηθοποιό στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Megxit: Το τετ α τετ Χάρι - Ελισάβετ και όλο το παρασκήνιο της βασιλικής «συνόδου κορυφής»

Χάρι - Μέγκαν Μαρκλ: «Βαθιά αναστατωμένη» η Βασίλισσα Ελισάβετ, ενοχλημένο το παλάτι

Tags:
Megxit, Αγγλία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, βασιλιάς, Μέγκαν Μαρκλ, Πρίγκιπας Χάρι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK