22:24 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης, στον απόηχο της ομιλίας του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέχεια της ομιλίας του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μεντβέντεφ - μεταξύ άλλων - επεσήμανε ότι η πρωινή ομιλία του Πούτιν περιγράφει μια σειρά «θεμελιωδών αλλαγών» στο ρωσικό Σύνταγμα.

«Αυτές οι αλλαγές, όταν υιοθετηθούν, θα σηματοδοτήσουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στον αριθμό των άρθρων του Συντάγματος, αλλά και στην ισορροπία της εξουσίας ως “σύνολο”» επεσήμανε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός.

Οι αλλαγές, όπως έσπευσε να προσθέσει, θα εφαρμοστούν στην «εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία, καθώς και στη δικαστική εξουσία».

«Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι εμείς, ως κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα πρέπει να παράσχουμε στον πρόεδρο την ευκαιρία να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις. Υπό αυτές τις περιστάσεις, πιστεύω ότι είναι σωστό, εφαρμόζοντας το Άρθρο 117 του Συντάγματος, η ρωσική κυβέρνηση – υπό την παρούσα σύνθεση – να παραιτηθεί»

Η αντίδραση του Πούτιν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πούτιν έσπευσε να ευχαριστήσει τον Μεντβέντεφ για τη «δουλειά» του, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο να παραμείνουν στις θέσεις τους έως ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν. Δεν δούλεψαν όλα, αλλά ποτέ δεν δουλεύουν όλα. Ελπίζω να σας δω σύντομα. Θα σας συναντήσω τον καθένα ξεχωριστά. Σας ζητών να συνεχίσετε να εκπληρώνεται τα καθήκοντά σας έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση».

Μόλις αυτό καταστεί πραγματικότητα, ο Μεντβέντεφ αναμένεται να αναλάβει το νεόκοπο χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, το οποίο αποτελεί ένα συμβουλευτικό όργανο προς τον πρόεδρο για ζητήματα ασφάλειας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, μάλιστα, έχει ήδη συμφωνήσει να αναλάβει αυτή τη νέα θέση.

«Δεν επηρεάζονται οι προτεινόμενες αλλαγές»

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Πετρ Τολστόι, υποστήριξε ότι η παραίτηση της κυβέρνησης δεν επηρεάζει τις προτεινόμενες αλλαγές του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είμαι 100% σίγουρος ότι οι σημερινές αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τις πρωτοβουλίες (σ.σ. του Πούτιν), καθώς το προεδρικό μήνυμα αποτελεί μια απευθείας έκκληση προς όλα τα όργανα εξουσίας. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να τις εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατό»

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος Πούτιν, από το βήμα της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, παρουσίασε μια σειρά αλλαγών, οι οποίες είναι απαραίτητες για το ρωσικό Σύνταγμα.

Μεταξύ άλλων, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών, αλλά και στην ενίσχυση των εξουσιών του ρωσικού Κοινοβουλίου - ιδίως ως προς τον διορισμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Πούτιν, παράλληλα, πρότεινε την απαγόρευση κατοχής των αξιωμάτων του βουλευτή, του κυβερνήτη, του πρωθυπουργού κ.α., από πολίτες που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα ή από πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.

Οι προτεινόμενες αλλαγές, τέλος, προβλέπουν ότι η ρωσική νομοθεσία υπερτερεί της διεθνούς νομοθεσίας σε περιπτώσεις αντικρουόμενων διατάξεων. Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προέκρινε την πραγματοποίηση ψηφοφορίας για την επικύρωση των παραπάνω αλλαγών στο Σύνταγμα.

Ο Πούτιν επέλεξε τον Μεντβέντεφ για τον αξίωμα του πρωθυπουργού τον Μάιο του 2012, ενώ τον διόρισε εκ νέου στην ίδια θέση το 2018, μετά την έναρξη της τέταρτης διαδοχικής προεδρικής του θητείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μεντβέντεφ διατέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012, διάστημα κατά το οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατείχε το πρωθυπουργικό αξίωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Πούτιν έδωσε το «παρών» στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην Αγία Πετρούπολη - Φωτογραφίες

Ο Πούτιν πρότεινε ψηφοφορία για αλλαγές στο σύνταγμα της Ρωσίας

Tags:
Βλαντίμιρ Πούτιν, ομοσπονδιακή κυβέρνηση, παραίτηση κυβέρνησης, πρόεδρος, πρωθυπουργός, αλλαγές, αλλαγή, Σύνταγμα, Ρωσία, Κυβέρνηση, παραίτηση, Ντμίτρι Μεντβέντεφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK