02:29 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Στη Βουλή μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για το σχεδιαζόμενο, νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να ζήσει σε συνθήκες μηδενικής μετανάστευσης, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προσφυγικού μέχρι τα τέλη του 2020.

Σημείωσε δε ότι παρ’ όλες τις ατέλειές του, χωρίς το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η διαχείριση του ζητήματος θα ήταν αδύνατη στη χώρα μας.

«Είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία, τη γεωγραφία και τη φύση πολιτικού και κοινωνικού μας συστήματος μας να διαχειριστούμε το προσφυγικό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οτιδήποτε άλλο είναι φτηνός λαϊκισμό. Οι εύκολες λύσεις που πουλάν πολλοί εγχώριοι κήρυκες, δεν γίνονται πια αποδεκτές από τον κόσμο» είπε ο κ. Σχοινάς.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ,ε το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο πρέπει:

  • να διασφαλίσουμε ισχυρά εξωτερικά σύνορα, ικανά να υποστηρίξουν την ελεύθερη κυκλοφορία σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν- ένα από τα πιο εμβληματικά επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • να δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση στην τραγωδία της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, και να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα που εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη δυστυχία. Να σπάσουμε το μοντέλο των εμπόρων ψυχών,
  • να κρατήσουμε ανοιχτές ασφαλείς νόμιμες οδούς, ιδιαίτερα προς τις χώρες με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, και υποστηρικτικά μέτρα για την ένταξη όσων έχουν δικαίωμα παραμονής και
  • να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό και πειστικό σύστημα επιστροφών που να λειτουργεί στην πράξη - για όσους δεν έχουν λόγο να παραμείνουν στην Ευρώπη.

Μιλώντας για την ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης μεταναστών, είπε ότι δεν αρκούν μόνο τα λεφτά και οι επενδύσεις.

«Η Ευρώπη πρέπει να ψάξει στις τσέπες τις, τι άλλο διαθέτει: Έχουμε το εμπόριο, τις βίζες, τις υποτροφίες Εράσμους. Όλα αυτά (πρέπει) να γίνουν κίνητρο νόμιμης μετανάστευσης προσοντούχων που χρειάζεται η Ευρώπη, και μέσα από ένα συνεκτικό πλαίσιο (οι χώρε προέλευσης) να δέχονται και τις επιστροφές μας», ανέφερε.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στον πυλώνα αλληλεγγύης στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης.

«Η ιδέα μας είναι να χτίσουμε ένα σύστημα "καλαθιών αλληλεγγύης". Σε αυτά, η συνεισφορά θα είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες, αλλά η φύση της συνεισφοράς μπορεί να είναι διαφορετική. Μπορεί να υπάρχει ένα καλάθι επιμερισμού βαρών που για να λειτουργήσει, πρέπει να έχει μια κρίσιμη μάζα κρατών. Σε ένα άλλο καλάθι μπορούμε να έχουμε συνεισφορά σε είδος, σε προσωπικό και μέσα κλπ, αλλά "κανένας δεν θα βγαίνει έξω από το σύστημα αλληλεγγύης».

Μιλώντας για την τωρινή διαχείριση του προσφυγικού, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι «το Δουβλίνο πέθανε οριστικά».

Επίσης, ο κ. Σχοινάς συμφώνησε στην ανάγκη μιας πρώτης αξιολόγησης στα εξωτερικά σύνορα, όπου όπως είπε να βρούμε έναν τρόπο, οι πρώτοι να κατανέμονται ορθά, και να μην αναλαμβάνουν όλο το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής.

Tags:
μετανάστευση, άσυλο, Μαργαρίτης Σχοινάς
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK