12:28 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (194)
0 01
Βρείτε μας

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους «αδερφούς» Λίβυους. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Νέο μήνυμα για τις προθέσεις της Άγκυρας απέναντι στη Λιβύη έστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη, έως ότου αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

Επανέλαβε δε, ότι οι λαοί της Λιβύης και της Τουρκίας είναι «αδερφοί» και συνδέονται με δεσμούς, οι οποίοι μετρούν 500 χρόνια.

«Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα – πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά – σχετικά με τη Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Η νέα παρέμβαση του Τούρκου προέδρου επήλθε λίγες ώρες, πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου οι εμπλεκόμενες πλευρές καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επίτευξη εκεχειρίας στην πολύπαθη Λιβύη.

Στις εργασίες της συνεδρίασης, από την οποία θα απουσιάζει η Ελλάδα, θα συμμετέχουν – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε κ.α.

Στο μεταξύ, λιβυκά media έδωσαν στη δημοσιότητα το προσχέδιο του ψηφίσματος της Διάσκεψης, το οποίο προβλέπει «άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Παράλληλα, ζητείται η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τη μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, ενώ απαιτείται η απόσυρση των βαρέων όπλων και η διάλυση των πολιτοφυλακών.

Στις αυριανές (σ.σ. Κυριακή) εργασίες, οι οποίες θα λάβουν χώρα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Γερμανίας, θα συμμετέχουν τόσο ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, όσο και ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στη Λιβύη κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Η εμφύλια σύρραξη έχει – μέχρι στιγμής - στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 280 άμαχους, ενώ στο πεδίο των μαχών έχουν «χαθεί» περίπου 2.000 στρατιώτες. Ο αριθμός των εκτοπισμένων δε, υπερβαίνει τους 146.000.

Η κατάσταση, παράλληλα, περιπλέχθηκε περαιτέρω στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η GNA σύναψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την Τουρκία, τα οποία αφορούσαν τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (194)
Tags:
Γερμανία, κατάπαυση πυρός, εκεχειρία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK