06:10 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Μπόρις Τζόνσον και Εμανουέλ Μακρόν είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης του Βερολίνου. Στο επίκεντρο Λιβύη και Ιράν.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση είχαν Μπόρις Τζόνσον και Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης.

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησαν για την εν εξελίξει σύγκρουση στη Λιβύη» γνωστοποίησε η Downing Street, σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, ο Τζόνσον υπογράμμισε την ανάγκη τερματισμού της εμφύλιας σύρραξης και τη στήριξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι δύο ηγέτες, παράλληλα, συζήτησαν για τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA).

Άλλωστε, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία έχουν ήδη προσφύγει στον Μηχανισμό του JCPOA  για την Επίλυση των Διαφορών, μετά την αποδέσμευση του Ιράν από τις υποχρεώσεις της συμφωνίας.

«Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευση τους στη JCPOA και τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης ορισμού ενός μακροπρόθεσμου πλαισίου για την αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν».

«Συμφώνησαν, τέλος, στη σημασία αποκλιμάκωσης και στην ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικών λύσεων» κατέληξε η σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Τεχεράνη, με αφορμή την προσφυγή των ευρωπαϊκών χωρών, έκανε λόγο για «ξεπούλημα» της συμφωνίας εκ μέρους της Ε.Ε., προκειμένου να αποφύγει τους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε.

Η επιβίωση της συμφωνίας τέθηκε εν αμφιβόλω - για πρώτη φορά - το 2018, όταν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ και την επαναφορά των κυρώσεων.

Η Τεχεράνη έσπευσε να ζητήσει εγγυήσεις από τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη, αξιώνοντας ανταλλάγματα και παραχωρήσεις, επικαλούμενη τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων.

Tags:
Λιβύη, JCPOA, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Τεχεράνη, Ιράν, Βερολίνο, Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ, Εμανουέλ Μακρόν, Μπόρις Τζόνσον
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK