22:36 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (103)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ανήσυχος και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της αποστολής Σύριων και ξένων μαχητών στη Λιβύη.

Τον τερματισμό της αποστολής Σύριων μαχητών στη Λιβύη ζήτησε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της λιβυκής κρίσης.

«Οφείλω να σας εκφράσω τη ζωηρή ανησυχία που μου εμπνέει η άφιξη Σύριων και ξένων μαχητών στην πόλη της Τρίπολης. Αυτό πρέπει να σταματήσει» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian», συνολικά 2.000 Σύριοι μαχητές έχουν ήδη ταξιδέψει από την Τουρκία προς τη Λιβύη - ή πρόκειται να φθάσουν λίαν συντόμως - συμμετέχοντας στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, έρχεται μερικές εβδομάδες μετά το πράσινο «φως» της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, προς υποστήριξη της GNA και του – αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ – πρωθυπουργού, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα της Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τζόνσον: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (103)
Tags:
Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, πόλεμος, Γαλλία, Τουρκία, Συρία, πόλεμος στη Συρία, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, Εμανουέλ Μακρόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK