18:35 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (196)
0 0 0
Βρείτε μας

Τι περιλαμβάνει το τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης. Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης, μετά το τέλος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μεταξύ άλλων, με βάση το επίσημο έγγραφο, οι ξένοι ηγέτες καλούν τα εμπλεκόμενα - στον λιβυκό εμφύλιο - μέρη:

  • Να σταματήσουν τη μεταφορά ένοπλων δυνάμεων
  • Να δημιουργήσουν μία ενιαία και αποτελεσματική λιβυκή κυβέρνηση, η οποία θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων
  • Να αφοπλίσουν τις ένοπλες ομάδες στη Λιβύη και να διασφαλίσουν την ενσωμάτωσή τους στους θεσμούς του κράτους
  • Να απέχουν από εχθροπραξίες εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και υποδομών
  • Να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία, προλειαίνοντας το έδαφος για τη διεξαγωγή ελεύθερων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης και της μεσολάβησης των τεχνικών κλιμακίων, ενώ απευθυνόμενοι προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αξιώνουν την επιβολή κυρώσεων σ’ όσους παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ξένοι ηγέτες «δεσμεύονται να αποδεχθούν και να υποστηρίξουν τα αποτελέσματα της ενδο-λιβυκής πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση της κρίσης.

Τέλος, εκφράζουν τη στήριξή τους στη δημιουργία ενιαίων Δυνάμεων Ασφαλείας, ενιαίας Αστυνομίας και ενιαίων Στρατιωτικών Δυνάμεων υπό μία κεντρική πολιτική εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η Διάσκεψη του Βερολίνου κατέληξε σε συμφωνία για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αυστηροποίηση του εμπάργκο όπλων και την αποχή ξένης εμπλοκής στην εμφύλια σύρραξη.

Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία μίας 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, με την ισότιμη συμμετοχή των δύο αντιμαχόμενων λιβυκών στρατοπέδων, με στόχο την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη βορειο-αφρικανική χώρα.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα τη Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Οι ανακοινώσεις Μέρκελ - Γκουτέρες

Στο πλαίσιο της ειδικής συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε των διεργασιών, η κα Μέρκελ επεσήμανε ότι οι συμμετέχουσες χώρες κατέληξαν σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Λιβύη, το οποίο αφενός πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφετέρου να καταστεί τμήμα της πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, παράλληλα, προανήγγειλε τη συγκρότηση μίας 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο.

Ανακοίνωσε δε, ότι οι χώρες – μέλη της Διάσκεψης συμφώνησαν να σταματήσουν την παροχή οποιασδήποτε στρατιωτικής βοήθειας στα εμπλεκόμενα μέρη.

Ειδική αναφορά έκανε και στο εμπάργκο όπλων, με την Καγκελάριο Μέρκελ να επαναλαμβάνει την ανάγκη σεβασμού και αυστηροποίησης της απαγόρευσης πώλησης όπλων στη βορειο-αφρικανική χώρα.

Διευκρίνισε πάντως, ότι δεν συζητήθηκαν οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης του εμπάργκο όπλων.

«Η Διάσκεψη του Βερολίνου αποτελεί μία καλή ευκαιρία για μία μακροπρόθεσμη εκεχειρία στη Λιβύη» σημείωσε, επιπλέον, η Μέρκελ, η οποία αναγνώρισε ότι οι σημερινές (σ.σ. Κυριακή) διαβουλεύσεις διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Χαλίφα Χαφτάρ (επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού) και Φαγέζ αλ Σάρατζ (πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης) έχουν συμφωνήσει στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν» κατέληξε η Καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, υποστήριξε ότι η 10μελής στρατιωτική επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, στην έδρα του Οργανισμού, στη Γενεύη.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να εκφράσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το κλείσιμο των τερματικών πετρελαϊκών σταθμών στη Λιβύη, κατόπιν πρωτοβουλίας αρχηγών φυλών που στηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA). 

Ικανοποίηση στη Μόσχα

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου εμφανίστηκε η Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να σημειώνει ότι η τελική συμφωνία επιβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στη λιβυκή σύγκρουση.

«Οι Λίβυοι θα αποφασίσουν μόνοι τους τη μοίρα της χώρας τους» έσπευσε να προσθέσει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Εξήγησε δε, ότι το συμφωνηθέν έγγραφο εμπεριέχει προβλέψεις για τον τομέα της ασφάλειας, την πολιτική διαδικασία, την οικονομία, τα ανθρωπιστικά ζητήματα, καθώς τη διεθνή βοήθεια.

Παρατήρησε, παράλληλα, ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου ήταν χρήσιμη, παρότι δεν υπήρξε απευθείας διάλογος μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Όσον αφορά τη 10μελή στρατιωτική επιτροπή, την οποία προανήγγειλε η Άγκελα Μέρκελ, ο Ρώσος υπουργός προανήγγειλε ότι θα εργαστεί με τη συνδρομή του ΟΗΕ για την επίτευξη μίας μόνιμης εκεχειρίας στη Λιβύη.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (196)
Tags:
κατάπαυση πυρός, εκεχειρία, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK