05:50 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (189)
0 0 0
Βρείτε μας

Σύμφωνα με την Άγκυρα, το τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες.

Προειδοποίηση στην Τουρκία απηύθυνε η Αίγυπτος, τονίζοντας πως οι όποιες μονομερείς ενέργειες παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Χάφεζ επεσήμανε ότι «η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω στους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει χορηγήσει άδειες για υπεράκτια έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ο εκπρόσωπος προειδοποίησε επίσης για τις επιπτώσεις όποιων μονομερών μέτρων παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας την αναγκαιότητα δέσμευσης για τον σεβασμό και την εφαρμογή των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου.

Ανοιχτά της Κύπρου το Yavuz

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την Άγκυρα, το τουρκικό πλοίο - γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες.

«Το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων Yavuz (Γιαβούζ) έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι «ως συνιδιοκτήτες του νησιού» έχουν δικαίωμα σε αυτόν τον τομέα όπως και οι Ελληνοκύπριοι.

Ακολούθησαν αντιδράσεις σε Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ντονμέζ: Επόμενος προορισμός του Γιαβούζ το «Λευκωσία 1»

Κύπρος κατά Τουρκίας: Εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην ανατολική Μεσόγειο

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (189)
Tags:
Αίγυπτος, Κύπρος, Τουρκία, Γιαβούζ, γεωτρήσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK