12:11 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ιράν: Δολοφονία Κασέμ Σολεϊμανί (189)
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να εφαρμόζει την πυρηνική συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς για παραβίασή της αβάσιμους.

Αν το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Τεχεράνη θα παραιτηθεί από τη συνθήκη για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων (ΝΡΤ), προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ζαβάντ Ζαρίφ.

«Αν οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν την ανάρμοστη συμπεριφορά τους ή στείλουν τον φάκελο του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα αποσυρθούμε από την NPT» δήλωσε ο Ζαρίφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι διεθνής συνθήκη που υπεγράφη το 1968 και στοχεύει στην πρόληψη της διάδοσης πυρηνικών όπλων και της σχετικής τεχνολογίας.

Η δήλωση Ζαρίφ έρχεται μετά από εκείνη του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών που ανέφερε ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να τηρεί την πυρηνική συμφωνία και κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Την περασμένη εβδομάδα, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι ενεργοποιούν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών καθώς όπως υποστήριξαν «δεν τους δίνετε άλλη επιλογή δεδομένων των ενεργειών του Ιράν» και ισχυρίστηκαν ότι η Τεχεράνη απέτυχε να συμμορφωθεί με τις δεσμεύεις της.

Στις 5 Ιανουαρίου, το Ιράν δήλωσε ότι υποχωρεί από τις δεσμεύσεις της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 μετά από την κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ που προκάλεσε η δολοφονία του Ιρανού διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ζαρίφ σε Ευρωπαίους: Ξεπουλήσατε την πυρηνική συμφωνία για να αποφύγετε δασμούς του Τραμπ

«Το Ιράν θα εφαρμόσει ξανά την πυρηνική συμφωνία εάν λάβει 15 δισ. δολάρια για πετρέλαιο σε 4 μήνες»

Θέμα:
Ιράν: Δολοφονία Κασέμ Σολεϊμανί (189)
Tags:
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΟΗΕ, Τζαβάντ Ζαρίφ, Ζαβάντ Ζαρίφ, Ιράν, πυρηνική συμφωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK