10:11 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (179)
0 10
Βρείτε μας

Για «αχνούς όρους μιας ιμπεριαλιστικής ειρήνης» έκανε λόγο, ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ, Ελισσαίος Βαγενάς, ο οποίος σχολίασε στο Sputnik, τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Ως «ένα ακόμη διπλωματικό επεισόδιο στο κουβάρι των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σε Βόρεια Αφρική, Ανατολική Μεσόγειο και Περσικό» χαρακτήρισε τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο Ελισσαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος. Μιλώντας στο Sputnik, υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου, διαγράφουν κάποιους αχνούς όρους μιας “ιμπεριαλιστικής ειρήνης”, διάφορων επιμέρους, προσωρινών συμβιβασμών, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την πραγματική ειρήνη, να αποβούν σε όφελος του λαού της Λιβύης και των άλλων λαών της περιοχής, γιατί δεν επιλύουν τις αιτίες του προβλήματος».

Ο κύριος Βαγενάς, υπογράμμισε ότι «ο ασκός του Αιόλου στο ζήτημα της στρατιωτικής σύγκρουσης στη Λιβύη, άνοιξε με την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επέμβαση στην οποία, δυστυχώς, συμμετείχε και η χώρα μας, με τη συναίνεση ολόκληρου του τότε αστικού πολιτικού κόσμου και παρά την αντίθεση του ΚΚΕ». Εξέφρασε την άποψη ότι, η βάση της Σούδας και η παραχώρηση άλλων στρατιωτικών υποδομών της χώρας, «έστρωσαν τον δρόμο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και τη διάλυση της Λιβύης, αλλά και στην απαράδεκτη τουρκο-λιβυκή συμφωνία, για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, που στρέφεται κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, τόνισε ότι δεν δύνανται να εξασφαλίσουν την ειρήνη εφόσον δεν επιλύουν τις αιτίες του προβλήματος.

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, πως όταν αφήνεις να περάσει από το σπίτι σου ο εμπρηστής, για να βάλει φωτιά στο σπίτι του γείτονα, τότε αυτή η φωτιά θα πλήξει κι εσένα. Σήμερα, αυτές οι δυνάμεις, που έκαναν τα πάντα για να διαλύσουν τη Λιβύη, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή, έχουν φορέσει το «κουστούμι του ειρηνοποιού». Οι αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου, διαγράφουν κάποιους αχνούς όρους μιας «ιμπεριαλιστικής ειρήνης», διάφορων επιμέρους, προσωρινών συμβιβασμών, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την πραγματική ειρήνη, να αποβούν σε όφελος του λαού της Λιβύης και των άλλων λαών της περιοχής, γιατί δεν επιλύουν τις αιτίες του προβλήματος. Κι αυτές οι αιτίες αφορούν τη «φαγωμάρα» των μονοπωλίων, των καπιταλιστικών συμφερόντων για τις ενεργειακές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς τους, τα μερίδια των αγορών, η οποία κάθε άλλο παρά έχει κοπάσει».

Τι στάση πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα; «Το ΚΚΕ θέτει άμεσα στον λαό το ζήτημα της απεμπλοκής της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις οργανώσεις. Να κλείσουν τώρα οι ξένες βάσεις, να επιστρέψουν από το εξωτερικό όλα τα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων, που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις του θανάτου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γαλλικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν ναυτική αποστολή στα Στενά του Ορμούζ

«Οι ΗΠΑ δεν θα μεσολαβήσουν στα ελληνοτουρκικά» - Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (179)
Tags:
Τουρκία, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ελισαίος Βαγενάς, ΚΚΕ, Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, συμφωνία, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK