15:50 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Να διευθετηθεί το θέμα της υποτιθέμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα της Συρίας, ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία.

Την σύγκληση ενημερωτικής συνάντησης με την συμμετοχή ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση της Χρήσης Χημικών Όπλων, επιθυμεί η Ρωσία, όσον αφορά στην υποτιθέμενη επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα της Συρίας τον Απρίλιο του 2018, ώστε να διευθετηθεί αυτή η αμφιλεγόμενη υπόθεση, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ρώσος εκπρόσωπος, Αλεξάντερ Σούλγκιν.

Την Δευτέρα, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ύστερα από αίτημα της Ρωσικής αποστολής, πραγματοποίησαν συνάντηση προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και την τελική αναφορά της Ομάδας Έρευνας του Οργανισμού, για το συγκεκριμένο περιστατικό στην Συρία.

Το Νοέμβριο, η ιστοσελίδα WikiLeaks δημοσίευσε ένα μέιλ, που είχε σταλεί από μέλος του Οργανισμού προς τους ανώτερους του, στο οποίο διατύπωνε την ανησυχία του για τις παραλείψεις στην αναφορά της Ομάδας Έρευνας, την οποία συνυπέγραφε. Σύμφωνα με το εν λόγω μέλος, η αναφορά, η οποία από ότι φαίνεται συντάχθηκε λογοκριμένη από τον γραμματέα, παρουσίαζε διαστρεβλωμένα γεγονότα, παρέλειπε ορισμένες λεπτομέρειες και παρουσίαζε «ακούσια προκατάληψη», έχοντας «μορφοποιηθεί σε κάτι αρκετά διαφορετικό από αυτό που αρχικά είχε γραφτεί».

«Για ακόμα μια φορά προτείνουμε να λύσουμε την αντιπαράθεση, με την σύγκληση μιας ενημερωτικής συνάντησης, υπό την επίβλεψη του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων και πιθανόν με τη βοήθεια όλων των ενδιαφερόμενων κρατών και την συμμετοχή όλων των ειδικών της Ομάδας Έρευνας Στοιχείων, οι οποίοι διεξήγαγαν την έρευνα του περιστατικού της Ντούμα, ώστε να συναινέσουμε σε αυτό το περιστατικό» δήλωσε τη Δευτέρα ο Σούλγκιν.

Ο Ρώσος αξιωματούχος πρότεινε επίσης να βελτιωθούν οι μέθοδοι εργασίας της Ομάδας Έρευνας Στοιχείων, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της παρουσίας των μελών της Ομάδας σε περιοχές όπου υποτίθεται υπήρξε χρήση χημικών όπλων και να συλλέξουν αποδεικτικά δείγματα, καθώς και να ακολουθούν πιστά την διαδικασία αποστολής των αποδεικτικών στοιχείων.

Τον Ιούλιο, ο Σούλγκιν είχε δηλώσει πως ο επικεφαλής της αποστολής στη Ντούμα που ισχυριζόταν χημική επίθεση στην πόλη, δεν την είχε επισκεφθεί ποτέ.

Αναφορές για μια υποτιθέμενη χημική επίθεση στην Ντούμα, άρχισαν να δημοσιοποιούνται τον Απρίλιο του 2018. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Δαμασκό ως αυτουργό, ενώ η Συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Η Συρία και η Ρωσία, δήλωσαν πως η επίθεση είχε ενορχηστρωθεί από ντόπιους παραστρατιωτικούς και από την ομάδα των Άσπρων Κράνων.

Μία εβδομάδα αργότερα, χωρίς καμία αναμονή των αποτελεσμάτων μιας διεθνούς έρευνας, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, πραγματοποίησαν επίθεση σε στόχο που ισχυρίστηκαν πως πρόκειται για εγκαταστάσεις κατασκευής χημικών όπλων της Συρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μόσχα: Τρομοκράτες τζιχαντιστές προετοιμάζουν χτύπημα με χημικά κοντά στη ζώνη ασφαλείας στο Ιντλίμπ

Τα Wikileaks αμφισβητούν την έρευνα για φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία

Tags:
Ντούμα, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ρωσία, χημικά όπλα, Συρία, ΗΠΑ, ΟΗΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK