21:36 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 01
Βρείτε μας

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει από τον κορονοϊό που ξεκίνησε από την Κίνα και από τον οποίο έχουν νοσήσει πάνω από 200 άτομα ενώ τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τους 227 έφτασε την Τρίτη α ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, οι περισσότεροι στην πόλη Γουχάν της Κίνας, απ’όπου φαίνεται πως ξεκίνησε ο ιός.

Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση του ιού

Ο δήμαρχος του Γουχάν, ανακοίνωσε σήμερα πως ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους έξι.

Κρούσματα του κορονοϊού έχουν καταγραφεί, εκτός από την Κίνα, και στη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία με τις υγειονομικές αρχές να ανησυχούν για περαιτέρω εξάπλωση του ιού καθώς αρκετοί είναι οι Κινέζοι που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ενόψει της επερχόμενης αργίας του Νέου Έτους.

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως

Τη Δευτέρα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο νέος ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ενισχύσει τους σχετικούς ελέγχους ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε συνεδρίαση την Τετάρτη για να εξετάσει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία.

Οι αρμόδιες αρχές αυτή τη στιγμή εξετάζουν την προέλευση του ιού, ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΥ, πιθανότατα ο ιος έχει προέλθει από κάποιο ζώο  ενώ Κινεζικοί αξιωματούχοι έχουν συνδέσει το ξέσπασμα του κορονοϊού με μια αγορά θαλασσινών στο Γουχάν.

Τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού 

Ο ιός παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά με το SARS, το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, που επίσης ανήκει στην οικογένεια των κορονοϊών, και είχε μετατραπεί σε επιδημία από το 2002 έως το 2003.

Το SARS είχε ξεκινήσει, επίσης από την Κίνα, είχε εξαπλωθεί σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 άτομα.

Ο νέος κορονοϊός προκαλεί πνευμονία, και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα κύρια συμπτώματά του είναι πυρετός και δυσκολία στην αναπνοή.

Επειδή τα συγκεκριμένα συμπτώματα ομοιάζουν με άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, η διάγνωσή του παρουσιάζει δυσκολίες.

Προσπάθειες για ανάπτυξη εμβολίου

Το Εθνικό Ινσιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες προκειμένου να βρεθεί εμβόλιο κατά του ιού.

«Το NIH βρίσκεται στη διαδικασία των πρώτων βημάτων για ανάπτυξη εμβολίου» δήλωσε ο Άντονι Φόσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτοτ Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, όπως μετέδωσε το CNN.

Ωστόσο σημείωσε ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες πριν να γίνουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές και θα χρειαστεί περισσότερο από ένας χρόνος μέχρι να αναπτυχθεί το εμβόλιο.

Αυξημένοι έλεγχοι σε αεροδρόμια σε όλον τον κόσμο

Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει εμπορικούς ή ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αλλά τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Οι αρχές στο Γουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε ο ιός χρησιμοποιούν θερμόμετρα υπερύθρων για τον έλεγχο των επιβατών σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλα τερματικά επιβατών από τις 14 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, οι αρχές των αεροδρομίων στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και στα περισσότερα ασιατικά κράτη υποβάλλουν σε ελέγχους τους επιβάτες από το Γουχάν.

Και η Αυστραλία, όπου καταγράφηκε επίσης κρούσμα του ιού, έκανε γνωστό πως ξεκινά τους ελέγχους στους επιβάτες από το Γουχάν.

«Αρρώστησαν» και οι αγορές

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν πτώση καθώς οι επενδυτές φοβούνται μια εξάπλωση του νέου ιού όπως είχε γίνει με το SARS το 2002 – 2003.

Το κινεζικό γουάν έπεσε σχεδόν στο μισό και οδεύει προς τη χειρότερη επίδοσή του μέσα στον μήνα.

Πτώση «είδαν» και οι μετοχές των αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών στην περιοχή.

Αλλά και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε χαμηλό δύο εβδομάδων την Τρίτη εξαιτίας του ιού, όπως και οι λοιπές ευρωπαϊκές αγορές που κατρακύλησαν εν μέσω των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
Κίνα, εμβόλιο, έρευνα, επιδημίες, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υγεία, κορονοϊός, κοροναϊός, ιός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK