ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ερευνητές κάλεσαν επιστήμονες από το Ιράν σε προηγμένο εργαστήριο χωρίς να ενημερώσουν τη διοίκηση ή να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο.

Δύο ερευνητές στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) στο Τρόντχαϊμ κατηγορούνται για παραβίαση δεδομένων και βρίσκονται υπό έρευνα καθώς θεωρούνται ύποπτοι πως έδωσα ευαίσθητες πληροφορίες στο Ιράν.

Οι δύο ερευνητές φέρονται να κάλεσαν δύο επισκέπτες επιστήμονες από το Ιράν χωρίς να ενημερώσουν τον προϊστάμενό τους ή να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του τμήματος Ασφάλειας της Αστυνομίας στον νορβηγικό τηλεοπτικό φορέα NRK, η έρευνα εστιάζει στο να εντοπιστεί εάν οι ερευνητές από το Ιράν είχαν πρόσβαση σε υλικό που μπορεί να έχει σημασία στην κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

Και οι δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και αποκλείστηκαν από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.

Ο αντιπρόεδρος του NTNU, τόνισε ότι οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε ένα εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας όπου αναλύονταν προηγμένα υλικά, όπως κράματα μετάλλων.

Προς το παρόν το Ιράν δεν φαίνεται να κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής και έχει υπογράψει πολυάριθμες συνθήκες που καταδικάζουν την κατοχή τους, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα, της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα και της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Tags:
Νορβηγία, Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων, μικροβιολογικά όπλα, βιολογικά όπλα, πυρηνικά όπλα, όπλα, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK