ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Τουρκία φέρεται να μπλόκαρε την Κύπρο από τη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη όπου η Λευκωσία είχε ζητήσει να συμμετάσχει με το καθεστώς παρατηρητή στην πρώτη συνεδρίαση για φέτος.

Η Τουρκία μπλόκαρε αίτημα της Κύπρου για συμμετοχή στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, στη Γενεύη, με το καθεστώς του παρατηρητή, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου, η Κύπρος ήταν μεταξύ μιας μακράς λίστας χωρών που ζήτησαν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στην πρώτη συνεδρίαση για φέτος στο φόρουμ που αποτελείται από 65 μέλη και εδρεύει στη Γενεύη.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι όλα τα αιτήματα εγκρίθηκαν με την απαραίτητη συναίνεση των μελών.

Όταν όμως τέθηκε το αίτημα της Κύπρου, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας ζήτησε τον λόγο και είπε ότι στο παρελθόν η Άγκυρα απέφευγε να μπλοκάρει την Κύπρο και απλώς περιοριζόταν να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της μέσω επιστολής στο τέλος κάθε συνεδρίασης.

Ωστόσο, όπως δήλωσε, αυτό έχει αλλάξει και «η Τουρκία δεν θα υποστηρίξει το συγκεκριμένο αίτημα φέτος», σύμφωνα πάντα με το γαλλικό πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι ΗΠΑ και ΕΕ εξέφρασαν την ενόχλησή τους με την κίνηση της Τουρκίας.

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να εμποδίσει την Κύπρο από το να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης», φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρέσβης στη διάσκεψη, Ρόμπερτ Γουντ.

Η στάση της Άγκυρας έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση Ελλάδας και Κύπρου.

Από την πλευρά της, Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πού γίνεται η νέα τουρκική γεώτρηση: Για κλοπή έτοιμου κοιτάσματος μιλούν κυπριακά μέσα

Μπορέλ: Η ΕΕ σχεδιάζει να επεκτείνει τις κυρώσεις στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου

Tags:
Γενεύη, διάσκεψη κορυφής, Τουρκία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK