ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος Ρουχανί υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη επιδιώκει τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και την ενδυνάμωση της πυρηνικής συμφωνίας.

Με ή χωρίς τη συμφωνία του 2015 η Τεχεράνη δεν θα επιδιώξει ποτέ πυρηνικά όπλα, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί.

«Ποτέ δεν αναζητήσαμε πυρηνικά όπλα (…). Με ή χωρίς πυρηνική συμφωνία δεν θα επιδιώξουμε ποτέ πυρηνικά όπλα (…). Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες της παραβίασης της συμφωνίας» υπογράμμισε.

Η ανακοίνωση έρχεται μία εβδομάδα αφού ο Ρουχανί απέρριψε την πρόταση για νέα «συμφωνία Τραμπ» ως λύση στη διαμάχη για τα πυρηνικά, χαρακτηρίζοντάς την «περίεργη» πρόταση, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο για την αποτυχία του να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Ο Ιρανός πρόεδρος σχολίασε στην προτροπή του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στον Τραμπ να αντικαταστήσει την πυρηνική συμφωνία με μία δική του συμφωνία για να σταματήσει το Ιράν από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απαντήσει μέσω Twitter ότι συμφωνία με τον Τζόνσον για μία «συμφωνία Τραμπ».

Τα σχόλια του Ρουχανί έρχονται μετά την προειδοποίηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Ζαβάντ Ζαρίφ ότι «εξαρτάται από την Ευρώπη» αν η πυρηνική συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών από τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η Μόσχα προειδοποιεί το Ιράν να μην κάνει «απρόσεκτα βήματα» σχετικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Τεχεράνη: Σεβόμαστε ακόμα την πυρηνική συμφωνία, αβάσιμοι οι ισχυρισμοί περί παραβίασης

Tags:
πυρηνικά όπλα, πυρηνική συμφωνία, Ιράν, Χασάν Ρουχανί
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK