09:49 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
0 10
Βρείτε μας

Ο Φιλάρετος Ντενισένκο, επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας - Πατριαρχείο Κιέβου, μίλησε για το «διαζύγιο» με την ουκρανική σχιμασματική εκκλησία.

Τις επιπτώσεις της παραλαβής του Τόμου της Αυτοκεφαλίας από τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας περιέγραψε ο Φιλάρετος Ντενισένκο, θέλοντας να εξηγήσει τους λόγους αποχώρησής του από τη σχισματική ουκρανική εκκλησία.

«Έχοντας λάβει τον Τόμο, θα έπρεπε να μεγαλώσουμε και να ενωθούμε με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες που δεν είχαν κοινωνία με το Πατριαρχείο του Κιέβου» δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε η «Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων».

Και συνέχισε: «Αλλά αποδείχθηκε το αντίθετο – ο Τόμος διαχώρισε το Πατριαρχείο Κιέβου στα δύο».

Όπως εξήγησε, πρόκειται για την «ΟCU» (σ.σ. Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας), η οποία διαθέτει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας, και την «UOC-KP» (σ.σ. Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας – Πατριαρχείο Κιέβου), η οποία αποσύρθηκε από την «ΟCU».

Ο λόγος του «διαζυγίου» στην ουκρανική σχιμασματική εκκλησία, κατά τον Φιλάρετο, συνίσταται στο γεγονός ότι ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας διαφέρει από τα έγγραφα αυτοκεφαλίας που έχουν άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

«Άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι εντελώς ανεξάρτητες από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, ενώ η ΟCU έλαβε Τόμο, στον οποίο αναφέρεται ότι εξαρτάται από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης» υποστήριξε ο επικεφαλής της UOC-KP.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο το «συμβούλιο ενοποίησης», το οποίο συνένωσε τις δύο μη κανονικές ουκρανικές ορθόδοξες εκκλησίες: την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου (UOC-KP) και την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC).

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με άλλες κανονικές ορθόδοξες Εκκλησίες, έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της «ενωτικής συνόδου», επιμένοντας ότι η Κωνσταντινούπολη νομιμοποίησε το σχίσμα και προσθέτοντας ότι η ημέρα που υπογράφηκε ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας ήταν «τραγική» για την παγκόσμια Ορθοδοξία.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει κατά το παρελθόν σχολιάσει την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», λέγοντας ότι πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος» και υποστηρίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
Tags:
ουκρανική εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Ουκρανία, σχισματική εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Πατριαρχείο Μόσχας, Κίεβο, Φιλάρετος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK