11:37 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (521)
0 0 0
Βρείτε μας

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρχές της Κίνας μετά το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού στην πόλη Γουχάν, η οποία έχει τεθεί αυτή τη στιγμή σε καραντίνα.

Ακόμη μια πόλη στην Κίνα, μετά τη Γουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός λαμβάνει αυστηρά μέτρα προκειμένου να περιορίσει την μετάδοση του ιού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοπική τηλεόραση την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας αναμένεται να ανασταλεί η λειτουργία των δημόσιων λεωφορείων και των τρένων στη Χουάνγκανγκ.

«Από τις 24:00 στις 23 Ιανουαρίου, τα αστικά λεωφορεία, τα δρομολόγια για μεγάλες αποστάσεις θα ανασταλούν προσωρινά, η σιδηροδρομική κυκλοφορία με κατεύθυνση εκτός της πόλης αναστέλλεται προσωρινά. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να φύγουν από την πόλη εάν δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη», αναφέρει δήλωση των αρχών.

Σημειώνεται πως ο νέος ιός έχει κοστίσει τη ζωή σε 17 άτομα ενώ έχουν προσβληθεί τουλάχιστον 571 άτομα παγκοσμίως.

Σε καραντίνα η Γουχάν

Ο ιός ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν στην Κίνα ενώ σύντομα κρούσματα εμφανίστηκαν και εκτός των συνόρων της χώρας..

Οι κινεζικές αρχές ανέστειλαν τη λειτουργία των δικτύων αστικών μεταφορών αλλά και τις εξερχόμενες πτήσεις από τη Γουχάν και παρότρυναν τον κόσμο να μην εγκαταλείψει την πόλη αλλά και να μην ταξιδεύει προς αυτή.

Οι αρχές επίσης αναμένεται να μπλοκάρουν την πρόσβαση στην πόλη από τις εθνικές οδούς, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ.

Κρούσματα και σε άλλες χώρες

Εκτός από την Κίνα, κρούσματα σημειώθηκαν και στην Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς ήταν είτε κάτοικοι της Γουχάν ή είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την πόλη.

Από πού προήλθε ο ιός

Την προέλευση του ιού προσπαθούν να εντοπίσουν οι αρχές της Κίνας που εκτιμάνε ότι είναι πιθανό να έχει προέλθει από μια αγορά θαλασσινών στη Γουχάν, όπου γινόταν παράνομο εμπόριο ζώων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι κάποιο ζώο φαίνεται να είναι η κύρια πηγή του ιού.

Σύμφωνα με επιστήμονες, που επικαλείται το Reuters, ο ιός μπορεί να μην είναι τόσο θανατηφόρος όσο άλλοι κορονoϊοί όπως το SARS, το οποίο κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 800 άτομα την περίοδο 2002 - 2003 και προήλθε επίσης από την Κίνα.

«Θωρακισμένα» τα διεθνή αεροδρόμια

Τα διεθνή αεροδρόμια σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, η Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα, έχουν ήδη ενισχύσει τον έλεγχο των επιβατών από τη Γουχάν.

Επίσης, η Ρωσία ενίσχυσε τους υγειονομικούς ελέγχους στα σημεία εισόδου στη χώρα.

Η Ταϊβάν, η Βρετανία, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία ενημέρωσαν τους πολίτες τους να μην επισκεφτούν τη Γουχάν εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Οι εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι ήδη σε επιφυλακή όπως ανακοίνωσε μετά από σύσκεψη την Τετάρτη.

Μάλιστα, έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και τα νοσοκομεία.

Όσον αφορά τη χώρα μας ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος του κοροναϊού κρίνεται χαμηλός, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ που επικαλείται τα τρέχοντα δεδομένα και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Θέμα:
Κορονοϊός (521)
Tags:
καραντίνα, Γουχάν, πόλη, Κίνα, κορονοϊός, κοροναϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK