02:32 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Για κερδοσκοπικό στόχο κάνει λόγο Βρετανός βουλευτής, ο οποίος αντιτίθεται στα σχέδια αμερικανικής εταιρείας που θέλει -όπως δηλώνει- να διασώσει αντικείμενα του «Τιτανικού» και να τα εκθέσει.

Η αμερικανική εταιρεία RMS Titanic Inc. προτίθεται να σώσει αντικείμενα που βρίσκονται στο ναυάγιο του «Τιτανικού» και να τα εκθέσει στο Λας Βέγκας, αλλά έχουν προκληθεί σφοδρές αντιδράσεις.

Ο Βρετανός βουλευτής, Γκάβιν Ρόμπινσον, ανέφερε σύμφωνα με την «Telegraph»:

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να βρεθούμε πίσω από την κυβέρνηση και να βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν ισχυρές απόπειρες που θα κατέστρεφαν τις προσπάθειες εκείνων που θέλουν απλώς να κερδοσκοπήσουν. Η ιδέα ότι μια κατοχυρωμένη σύνδεση θα δικαιολογούσε το κυνήγι και τη λεηλασία σε ό,τι ουσιαστικά είναι ένας τάφος στη θυσία εκείνων που επέβαιναν στον "Τιτανικό" και θυσιάστηκαν, νομίζω ότι είναι εντελώς λανθασμένη».

Η Νους Γκάνι, του υπουργείου Μεταφορών και Ναυτιλίας, σε επίσκεψη στο Μπέλφαστ την Τρίτη (21/01)  ανακοίνωσε ότι μια νέα συνθήκη, υπογεγραμμένη από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, θα διασφαλίσει ότι ο ιστορικός «Τιτανικός» αντιμετωπίζεται με την «ευαισθησία και σεβασμό» που το ναυάγιο και οι επιβάτες του αξίζουν.

Η «σημαντική» συνθήκη θα δώσει στις δύο χώρες τη δυνατότητα να χορηγούν ή να αρνούνται τις άδειες σε εταιρείες να εισέρχονται στα απομεινάρια και να απομακρύνουν αντικείμενα που βρίσκονται έξω από το κύτος.

Η συμφωνία υπογράφηκε το 2003, αλλά μόλις τέθηκε σε ισχύ μετά την επικύρωση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο τον Νοέμβριο του 2019.

Η RMS Titanic Inc απέρριψε την πρωτοποριακή συμφωνία και δήλωσε ότι σκοπεύει να την αγνοήσει, καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί από το αμερικανικό δίκαιο. Η εταιρεία -θυγατρική της Premier Exhibitions με έδρα την Ατλάντα- κατέχει τα μοναδικά δικαιώματα διάσωσης στον «Τιτανικό» μετά την απονομή τους το 1994. Έχει ανακτήσει περισσότερα από 5.500 αντικείμενα από τον Τιτανικό σε οκτώ αποστολές τις τελευταίες δεκαετίες, που κυμαίνονται από κομμάτια των πραγματικών δοχείων βαρέων μετάλλων του σκάφους μέχρι τα προσωπικά είδη που συλλέγονται από τα συντρίμμια που περιβάλλουν το ναυάγιο, περίπου 600 χιλιόμετρα από την ακτή της Νέας Γης.

Σε σχετικά δικαστικά έγγραφα του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ανατολικής Βιρτζίνια αναφέρεται το εξής:

«Χωρίς την ανάκτηση και τη συντήρηση αυτών των αντικειμένων, η εμπειρική ικανότητα των πρόσθετων αντικειμένων θα περιοριζόταν σε λιγότερα από 150 άτομα, μια ομάδα-ελίτ που έχει το προνόμιο και τα μέσα να ταξιδέψει στο χώρο του ναυαγίου. Η εταιρεία τοποθετεί την υψηλότερη αξία της διασφάλισης οποιασδήποτε ανάκτησης, η οποία θα ολοκληρωθεί με σεβασμό και λογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες τέτοιων ενεργειών».

Υπενθυμίζεται ότι, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου του 1912, ο «Τιτανικός» συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο και βυθίστηκε δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα, δηλαδή στις 15 Απριλίου 1912.

Το ναυάγιο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.517 από τους 2.223 ανθρώπους που επέβαιναν στο πλοίο, γεγονός που το καθιστά μία από τις πιο θανατηφόρες θαλάσσιες καταστροφές στην ιστορία.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Τιτανικός διαλύεται και γίνεται «ένα» με τον βυθό - Βίντεο

Tags:
ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Τιτανικός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK