16:25 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε Ρωσία και ΗΠΑ να επεκτείνουν τη συνθήκη START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων κατά πέντε χρόνια ακόμα.

Πρόσκληση προς τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να επεκτείνουν τη συνθήκη START για τον έλεγχο των εξοπλισμών, απηύθυνε η Ιζούμι Νακαμίτσου, ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό.

Η παρούσα συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών μεταξύ των δυο κρατών πρόκειται να λήξει στις 5 Φεβρουαρίου 2021 και η αξιωματούχος του ΟΗΕ παροτρύνει τις δυο χώρες να την επεκτείνουν για ακόμη πέντε χρόνια.

«Ας επικεντρωθούμε στη διατήρηση των όσων έχουμε. Δυστυχώς, με τη συνθήκη για τα μέσα βεληνεκούς πυρηνικά, αυτό δεν έγινε. Αλλά η START είναι κάτι που ήδη υπάρχει, έτσι ας προσπαθήσουμε να την διατηρήσουμε και να την επεκτείνουμε όσο μπορούμε, μέχρι και πέντε χρόνια», δήλωσε η Νακαμίτσου.

Η συνθήκη START ανάμεσα στις δυο χώρες, έχει θέσει όριο για τις στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές, στις 1.550.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την επιθυμία να επεκτείνει τη συνθήκη START με τις ΗΠΑ, χωρίς προϋποθέσεις αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν αναποφάσιστες για την επέκταση αυτή. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ, υπάρχει ακόμα επαρκής χρόνος ώστε να εξεταστεί αυτό το ενδεχόμενο

Η συνθήκη START υπεγράφη το 2010, με τον όρο ο αριθμός των εκτοξευτήρων για στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους να μειωθεί στο μισό και περιορίζοντας τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών στις 1.550.

Ύστερα από την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συνθήκη για τους μέσου βεληνεκούς πυραύλους στις 2 Αυγούστου, η συνθήκη START είναι η τελευταία συμφωνία που υπάρχει και αποτρέπει έναν ανεξέλεγκτο πυρηνικό εξοπλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Στόλτενμπεργκ αποκαλύπτει πως θα απαντήσει το ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη των ρωσικών Iskander-M

Λαβρόφ: Η Ρωσία θέλει επέκταση της συνθήκης New START για τα πυρηνικά χωρίς προϋποθέσεις

Tags:
ΗΠΑ, Ρωσία, new START, συμφωνία START, συνθήκη, εξοπλισμός, στρατιωτικός εξοπλισμός, πυρηνικά όπλα, πυρηνικά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK