12:34 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο ειδικός του ΟΗΕ σε θέματα που αφορούν τα βασανιστήρια, έχει επικρίνει έντονα τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Σουηδίας και του Ισημερινού.

Η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ «πρέπει να σταματήσει» και ο ίδιος πρέπει να «αφεθεί ελεύθερος αμέσως» από τις βρετανικές αρχές, αναφέρει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα αιτήματα της Συνέλευσης, η οποία απαρτίζεται από 327 νομοθετικά σώματα, ένα από κάθε κράτος - μέλος του Συμβουλίου, εντάσσονται σε ένα πεντασέλιδο ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 28 Ιανουαρίου με τίτλο «Απειλές για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ευρώπη».

Σε ένα σημείο, καλεί τα κράτη - μέλη να κάνουν περισσότερα πράγματα για να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους.

Ο Νιλς Μέλτσερ, ειδικός του ΟΗΕ σε θέματα που αφορούν τα βασανιστήρια, έχει επικρίνει έντονα τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Σουηδίας και του Ισημερινού, επειδή δεν διερεύνησαν σωστά τα συμπεράσματά του ότι ο Ασάνζ «βασανίστηκε ψυχολογικά».

Ο ιδρυτής των WikiLeaks, ο οποίος αρχικά κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό στη Σουηδία, είχε βρει πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από το 2012 έως το 2019.

Τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο, η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου εισήλθε στην πρεσβεία και συνέλαβε τον Αυστραλό δημοσιογράφο.

Στον απόηχο αυτών, οι ΗΠΑ υπέβαλαν αίτημα για την έκδοση του Άσανζ στην Ουάσιγκτον, όπου κατηγορείται για διαρροή διαβαθμισμένων κυβερνητικών δεδομένων σχετικά με τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Αν καταδικαστεί για αυτές τις κατηγορίες, ο ιδρυτής των WikiLeaks αντιμετωπίζει 175 χρόνια φυλάκισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δικηγόρος Ασάνζ: Η Ελλάδα να δώσει άσυλο - Τα WikiLeaks βοήθησαν τους Έλληνες

Κουστουρίτσα: Ο Ασάνζ πεθαίνει και εμείς βομβαρδιζόμαστε με άχρηστες ειδήσεις

Tags:
έκδοση, ΗΠΑ, WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK