05:03 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο συναντήθηκε στην Ρώμη με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και συζήτησαν για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Οι διμερείς σχέσεις, η κρίση στη Λιβύη, το προσφυγικό αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του υπενθιμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2019.

«Η Ιταλία επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο σχετικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας εντελώς την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι δύο Υπουργοί, χαιρέτισαν την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν με καλό διάλογο και διαπραγμάτευση αλλά και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Στο πλαίσιο αυτό, το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι απαράδεκτο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη . Μόνο μέσω από μια πραγματική και καλή τη πίστει συνεργασία, οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα ωφελήσουν όλους τους λαούς που ζουν στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οριστικοποιώντας τους καταλόγους σχετικά με το καθεστώς των κυρώσεων που απευθύνονται σε όσους είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται στην παράνομη δραστηριότητα γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Tags:
Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Κύπρος, Λιβύη, Τουρκία, Νίκος Χριστοδουλίδης, Λουίτζι ντι Μάιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK