13:32 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν έκανε γνωστή την πρόθεση των ΗΠΑ να βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου με τη Ρωσία για τα πυρηνικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα ξεκινήσουν συνομιλίες πάνω στο ζήτημα του ελέγχου των πυρηνικών στο εγγύς μέλλον, δήλωσε σήμερα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν.

«Νομίζω ότι θα αρχίσουμε σύντομα διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των όπλων, όσον αφορά το ζήτημα των πυρηνικών, το οποίο είναι σημαντικό για την ασφάλεια του κόσμου, για κάθε χώρα και όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία», δήλωσε ο Ο’Μπράιαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διπλωματών στην Ουάσιγκτον.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι πιθανώς η επέκταση της Συνθήκης για τη  Νέα Συμφωνία για τη Μείωση των Στρατηγικών Πυρηνικών Όπλων  (New START) - η τελευταία συνθήκη για την καταπολέμηση των όπλων που ισχύει αυτή τη στιγμή μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η New START, που υπεγράφη το 2010, περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει η κάθε πλευρά σε 1.550 έκαστη.

Η συνθήκη λήγει τον Φεβρουάριο του 2021 και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν μέχρι στιγμής δεσμευτεί να παρατείνουν τη συμφωνία.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ σημείωσαν ότι ευνοούν τη διαπραγμάτευση ενός καθεστώτος ελέγχου των όπλων το οποίο θα περιλαμβάνει την Κίνα και ενδεχομένως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας  δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και η γενική επιθυμία να υπάρξουν καλές διμερείς σχέσεις δεν θα εμπόδιζαν την Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει τη Μόσχα εάν εμπλακεί σε «υπερατλαντικό τυχοδιωκτισμό»,

Στις 27 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία επιθυμεί να επεκτείνει τη New START όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά χωρίς προϋποθέσεις.

Tags:
Σεργκέι Λαβρόφ, κούρσα εξοπλισμών, συμφωνία START, new START, Ρωσία, πυρηνικά, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK