04:11 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για τις σχέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς με την Τουρκία ο Μουσταφά Ακιντζί σχολίασε ότι «δυστυχώς εδώ και χρόνια οι σχέσεις αυτές δεν είναι υγιείς κατά κάποιο τρόπο» και τόνισε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε υποτελείς».

Μήνυμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να υποτελής διοίκηση στην Τουρκία έστειλε ο Μουσταφά Ακιντζί κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις αποκαλούμενες «προεδρικές εκλογές» της 26ης Απριλίου, στα κατεχόμενα της Κύπρου.

«Έχουμε δύο δρόμους. ‘Η θα πιέσουμε για λύση και θα την πετύχουμε ή ως βορράς του νησιού θα συρθούμε σε μια πιο εξαρτημένη δομή. Εμείς δεν αποδεχόμαστε να είμαστε ούτε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων, ούτε υποτελής διοίκηση στην Τουρκία. Εμείς θέλουμε ανεξαρτησία και ελευθερία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό ωστόσο διαπίστωσε ότι «δυστυχώς εδώ και χρόνια οι σχέσεις αυτές δεν είναι υγιείς κατά κάποιο τρόπο και γι’ αυτό τον πιο σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικονομική εξάρτηση. Πρέπει σίγουρα να γίνονται διαβουλεύσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στις εκατέρωθεν απόψεις».

Συνέχισε μάλιστα τονίζοντας ότι και οι Τουρκοκύπριοι κάποτε πρέπει να παίρνουν πρωτοβουλίες.

«Εμείς θέλουμε να ζήσουμε στην Κύπρο με την δική μας αυθεντική ταυτότητα, ως μια ελεύθερη κοινωνία, θέλουμε μια δομή που θα ισχύουν οι δημοκρατικές, λαϊκές σκέψεις και η ελευθερία έκφρασης. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο για μας».

Για Κυπριακό

Αναφερόμενος ειδικά στο Κυπριακό κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους για κλυδωνισμούς στο θέμα της πολιτικής ισότητας , ενώ αναγνώρισε ως μία από τις πιο σημαντικές δυσκολίες τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για «μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατό».

Σχετικά με τη λύση των δύο κρατών για την οποία έχει επικριθεί καθώς δεν τη δέχεται, όπως μεταδίδει το sigmalive.com σχολίασε ότι πρόκειται για παιχνίδι.

Πρόσθεσε: «Μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να το κάνει αυτό για να εκμεταλλευτεί μονομερώς το φυσικό αέριο, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τους Τουρκοκυπρίους είναι τι έχει αποδεχθεί και τι υπερασπίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά ενώπιον των ΗΕ».

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, ο την θέση του για τρεις δρόμους: είτε μορατόριουμ, είτε να τύχει σε ώτα ακουόντων η πρόταση του Ιουλίου 2019 που υπέβαλλε για το θέμα και να συνεργαστούν οι δύο πλευρές, είτε θα παραμείνουμε στην κατάσταση του να κάνει η κάθε πλευρά τα δικά της.

«Δεν θα περιμένουμε με δεμένα χέρια να επωφελούνται μόνοι οι Ελληνοκύπριοι από αυτό τον φυσικό πλούτο» σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Άγκυρα κατά ΗΠΑ για F-35 και Κύπρο: «Κύκλοι προσπαθούν να εμποδίσουν την επίλυση του Κυπριακού»

Yeni Safak: Αναβαθμίζεται αεροδρόμιο στα Κατεχόμενα – Θα μπορεί να υποδεχτεί τουρκικά F-16

Tags:
κατεχόμενα, τουρκοκύπριοι, Τουρκία, Μουσταφά Ακιντζί, Κυπριακό, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK