12:42 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο νέος κορονοϊός έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στην Κίνα ενώ έχει εξαπλωθεί σε ακόμη 26 χώρες.

Πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό (nCoV-2019), που ξεκίνησε τη Γουχάν της Κίνας και βρίσκεται σε εξέλιξη, έδωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Το γονιδίωμα του με αυτό του ιού των νυχτερίδων

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η επιδημιολογική έρευνα και η ανάλυση του γονιδιώματος του ιού έχουν αποκαλύπτουν το πώς μεταδόθηκε ο ιός στους ανθρώπους.

«Το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με αυτό αντίστοιχου ιού των νυχτερίδων που θεωρείται ο ξενιστής της νόσου. Δεν είναι γνωστό ακόμη ποιο ενδιάμεσο ζώο μετέφερε τον ιό στον άνθρωπο. Από τα επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτει ότι ένας μόνο ασθενής μολύνθηκε από τον ιό από ζώο και έκτοτε ξεκίνησε η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων. Σε όλα τα υπόλοιπα περιστατικά που έχουν καταγραφεί η μετάδοση έγινε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αρχική μετάδοση πιστεύεται ότι έγινε στην αγορά αγρίων ζώων της πόλης Ουχάν που έχει κλείσει και απολυμανθεί για να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση από τον αρχικό ξενιστή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η μεταδοτικότητα του κοροναϊού

Ο κ. Δημόπουλος, εκτιμά πως σε σχέση με τις δύο επιδημίες SARS και MERS, ο νέος κορονοϊός φαίνεται ότι είναι περισσότερο μολυσματικός αλλά λιγότερο θανατηφόρος.

«Η περίοδος επώασης του ιού έχει υπολογιστεί σε 5,2 ημέρες, αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει ακόμη και τις 14 ημέρες. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πότε ένα προσβεβλημένο άτομο γίνεται μεταδοτικό. Υπάρχουν περιστατικά που η μετάδοση έγινε από άτομα που δεν είχαν ακόμη νοσήσει. Θεωρείται όμως ότι στη πλειονότητα των περιπτώσεων, η μετάδοση γίνεται από συμπτωματικά άτομα», ανέφερε.

Κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης

Σχετικά με τις κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό, αυτές είναι μη ειδικές και μοιάζουν με άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό και μη παραγωγικό ξηρό βήχα, ενώ στο ένα τρίτο των περιπτώσεων αναφέρεται δύσπνοια.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν μυαλγίες, κεφαλαλγία και διάρροια.

Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν μέσης ηλικίας, δηλαδή από 49-56 ετών, ενώ τα κρούσματα σε παιδιά είναι σπάνια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συμπτωματολογία της λοίμωξης είναι ήπια, αλλά υπάρχουν και περιστατικά με βαριά πνευμονία με διάχυτα διηθήματα στην ακτινογραφία.

Οι πιο βαριές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε άτομα που έχουν ήδη προβλήματα υγείας, και συγκεκριμέαν υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη.

Το ένα τρίτο των περιστατικών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με βαριά πνευμονία οδηγήθηκαν τελικά σε διασωλήνωση.

Μέχρι τώρα η αντιμετώπιση του είναι υποστηρικτική ενώ δεν έχει αναπτυχθεί εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό και κάποια αντιϊκά φάρμακα ερευνώνται στα πλαίσια κλινικών μελετών με βάση προηγούμενη εμπειρία με τους ιούς SARS και MERS.

Tags:
κορονοϊός, ΕΚΠΑ, συμπτώματα, Ελλάδα, Κίνα, κοροναϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK