05:59 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Οι φόβοι για μία παγκόσμια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών είχαν ηρεμήσει με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ωστόσο, επανήλθαν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αρκετές συμφωνίες με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών που απαγόρευε πυρηνικά όπλα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δράσουν προληπτικά αντιμετωπίζοντας μία κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.

Παρουσιάζοντας τη στρατηγική της Γαλλίας για τα πυρηνικά όπλα, ενώπιον στρατιωτικών αξιωματούχων στο Παρίσι, ο Μακρόν κάλεσε τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. να προτείνουν «διεθνή ατζέντα για τον έλεγχο τον εξοπλισμών».

Πρότεινε επίσης τα μέλη της Ε.Ε. να μην «περιοριστούν σε ρόλο θεατή» σε μια περίοδο που οι υφιστάμενες συνθήκες για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων τίθενται σε αμφισβήτηση.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει συλλογικά να συνειδητοποιήσουν ότι, ελλείψει νομικού πλαισίου, θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν μια νέα κούρσα συμβατικών ή ακόμη και πυρηνικών εξοπλισμών στο έδαφός τους».

Σημειώνεται ότι ο Μακρόν έχει αφιερώσει αρκετή προσοχή, κατά την προεδρία του, στον εκμοντερνισμό της στρατιωτικής στρατηγικής τόσο της Γαλλίας όσο και της Ε.Ε.

Μεταξύ άλλων, έχει προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού για να περιοριστεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ. Επίσης, η κυβέρνηση Μακρόν σχεδιάζει να δαπανήσει 37 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του πυρηνικού οπλοστασίου της τα επόμενα επτά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ: Σύντομα διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τα πυρηνικά

ΟΗΕ προς Ρωσία και ΗΠΑ: Επεκτείνετε για 5 χρόνια τη συνθήκη START για τα πυρηνικά

Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς, Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Όπλων, Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων, αποπυρηνικοποίηση, πυρηνικά όπλα, πυρηνικά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK