07:29 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (457)
0 10
Βρείτε μας

Η Κίνα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας στη μάχη για την καταπολέμηση του κορονοϊού που βρίσκεται σε έξαρση και έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.

Ένα ρομπότ εξοπλισμένο με ένα σύστημα αναγνώρισης φωνής παίρνει τηλέφωνο στους κατοίκους της Σαγκάης και ζητά πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους και να δώσει ορισμένες οδηγίες. Η κινεζική πολυεθνική εταιρεία Baidu δήλωσε ότι με τη βοήθεια του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης είναι δυνατή η σάρωση εικόνων από κάμερες, προκειμένου να εντοπίζονται στο πλήθος άτομα που έχουν υψηλό πυρετό. Άλλη μια κινεζική εταιρεία, η Alibaba, παρέχει τον εξοπλισμό της στη διαδικασία της γενετικής αλληλουχίας του ιού. Σε τι βαθμό μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιδημιών;

«Γιαγιάκα, γιατί κοιτάς; Αυτό είναι το drone του χωριού μας! Εάν δεν φοράς μάσκα, δεν χρειάζεται να βγαίνεις έξω από το σπίτι. Και δεν χρειάζεται να τρέχεις. Όλοι στο χωριό λένε ότι δεν θέλεις να φοράς μάσκα. Δεν μπορούν να σε πείσουν, και γι’ αυτό αναγκάστηκαν να στείλουν ένα drone».

Τις προηγούμενες μέρες ήρθε στη δημοσιότητα το παραπάνω βίντεο στο οποίο δείχνει ένα drone να απευθύνεται σε μια γιαγιά σε ένα χωριό. Τα drones χρησιμοποιούνται για περιπολίες στις αραιοκατοικημένες αγροτικές περιοχές. Βρίσκουν εκείνους που παραβιάζουν βασικά μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού: δεν φορούν μάσκες ή συγκεντρώνονται σε ομάδες, για παράδειγμα, για να παίξουν χαρτιά.

Οι αρχές της Κίνας συνέστησαν στους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο, και, επίσης, να αποφεύγουν να επισκέπτονται χώρους με πολύ κόσμο. Και βέβαια να φορούν μάσκες προστασίας.

Φυσικά, κατά την καταπολέμηση της επιδημίας, πρώτα απ' όλα, εφαρμόζονται τα μέτρα, τα οποία έχουν δοκιμαστεί στον χρόνο. Απομονώνονται και υποβάλλονται σε θεραπεία σε νοσοκομεία άτομα, τα οποία πάσχουν από λοίμωξη, ενώ κάποια ύποπτα τίθενται σε καραντίνα. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύσσουν εμβόλιο κατά του νέου ιού.

Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παρέχουν κάποια πρόσθετη προστασία για τους ανθρώπους και βελτίωση του έργου τους. Για παράδειγμα, δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό να περνάει κάποιος από κάποιες αγροτικές περιοχές με αυτοκίνητο και να πείθει τους κατοίκους να φορούν μάσκες. Ένας άνθρωπος σίγουρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Ένα drone έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί μια μεγάλη έκταση και είναι πιο εύκολο να εντοπίσει τους παραβάτες.

Άλλη μια περίπτωση, στην οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τηλεφωνική κλήση από το ιατρικό προσωπικό σε ανθρώπους από τις ομάδες κινδύνου. Απαραίτητο, βέβαια, για αυτό, είναι να υπολογιστεί ο ρυθμός εξάπλωσης της λοίμωξης, καθώς και να δοθούν συμβουλές στους ανθρώπους για την πρόληψη και θεραπεία. Χρειάζεται χρόνος να τεθούν βασικές ερωτήσεις - όνομα, τόπος κατοικίας, ηλικία, φύλο, ευεξία, κινήσεις κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων. Ένας υπάλληλος μπορεί να πάρει τηλέφωνο σε περίπου 200 άτομα σε μερικές ώρες, ενώ το ρομπότ έχει δυνατότητα να κάνει πολλές κλήσεις ταυτόχρονα και έτσι καταφέρνει να κάνει τον ίδιο αριθμό κλήσεων σε πέντε λεπτά.

«Οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής βοηθούν όχι μόνο στην προστασία του προσωπικού από τη μόλυνση, αλλά αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της εργασίας», τονίζει στο Sputnik ο καθηγητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Σουτσόου, Xu Canhao.

«Η χρήση των ρομπότ βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας, επειδή τα ρομπότ δεν μπορούν να κολλήσουν βιολογικούς ιούς. Ως εκ τούτου, μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε πολλές δραστηριότητες που σχετίζονται με την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης των επιδημιών και τη διαχείριση των συνεπειών των καταστροφών. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, τα ρομπότ έπαιξαν σημαντικό ρόλο, καθώς ήταν λιγότερο ευαίσθητα στην ακτινοβολία από ότι οι άνθρωποι. Όσον αφορά το λογισμικό, παρέχει επίσης μεγάλη βοήθεια στην ανάλυση γονιδιώματος και την ανάπτυξη εμβολίων. Από όσο γνωρίζω, η Huawei και η Huazhong αναπτύσσουν από κοινού ένα εμβόλιο κατά του ιού χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη».

Ο ευκολότερος τρόπος για τον εντοπισμό πιθανών φορέων του ιού είναι η μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Ωστόσο, είναι αρκετά προβληματικό να γίνεται η διαδικασία από το ανθρώπινο προσωπικό σε εγκαταστάσεις μεταφοράς – σταθμούς τρένων, λιμάνια και αεροδρόμια. Δημιουργούνται ουρές και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Η εταιρεία Baidu ανακοίνωσε την εισαγωγή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για ανάλυση βίντεο. Το σύστημα επιλέγει από το πλήθος ανθρώπους, η θερμοκρασία του σώματος των οποίων, σύμφωνα με κάποια χαρακτηριστικά, μπορεί να είναι υψηλή. Τα στοιχεία, αυτόματα και άμεσα, αποστέλλονται στο ειδικό προσωπικό, το οποίο, στη συνέχεια, διεξάγει πρόσθετους ελέγχους.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η χρήση της τεχνολογίας είναι σημαντική, όχι μόνο για την καταπολέμηση του σημερινού ιού, αλλά και για το μέλλον. Εξάλλου, συσσωρεύεται μεγάλος όγκος δεδομένων. Και αυτά τα δεδομένα μπορεί να αναλυθούν αργότερα, για να βοηθήσουν να αποτραπεί στο μέλλον η εμφάνιση τέτοιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

«Σύμφωνα με άρθρα που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά "Nature" και "New England Medical Journal", τα σημάδια του σημερινού κορονοϊού εμφανίστηκαν νωρίτερα. Όμως, υπήρχαν ορισμένα προβλήματα με τη διαβίβαση των στοιχείων. Αν αναλύσουμε αυτά τα δεδομένα με τη βοήθεια τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και άλλων μεθόδων υψηλής τεχνολογίας, θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε πιο αποτελεσματικά την εξάπλωση αυτής της ασθένειας στο μέλλον. Εξάλλου, αν ο ιός θα αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο, οι απώλειες μπορούν να ελαχιστοποιηθούν, και δεν θα υπάρξει επιδημία. Όταν η επιδημία έχει ήδη εξαπλωθεί, βρισκόμαστε σε παθητική θέση. Είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μέτρα τα οποία είναι πολύ δαπανηρά σε χρόνο και εργασία. Και αυτό επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε μέτρα σε πρώιμο στάδιο».

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε, όσο περισσότερα δεδομένα συσσωρεύει, τόσο καλύτερα μαθαίνει. Από πολλές απόψεις, ακριβώς χάρη στον μεγάλο όγκο δεδομένων λόγω μεγάλου πληθυσμού, η Κίνα έχει προοδεύσει τόσο πολύ στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης. Ήδη, αρκετές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Tencent, ξεκίνησαν να παράγουν ιατρικά προγράμματα βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τον νέο κορονοϊό, αλλά η βάση δεδομένων συνεχώς αναπληρώνεται, οι μηχανές μαθαίνουν και, στο μέλλον, θα είναι αναμφισβήτητα χρήσιμες για την πρόληψη και θεραπεία του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέσα στη ζώνη καραντίνας του κρουαζιερόπλοιου που βρίσκεται ανοιχτά του Τόκιο

Κορονοϊός: Τελείωσαν οι μάσκες; Οι Κινέζοι έχουν χίλιες και μια εναλλακτικές – Φωτογραφίες

Θέμα:
Κορονοϊός (457)
Tags:
κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK