10:06 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Τα νησιά του Αιγαίου αλλά και ο εναέριος χώρος της Ελλάδας βρέθηκαν στο στόχαστρο του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακαρ.

Σε νέες δηλώσεις σχετικά με την στρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο προχώρησε σε συνέντευξή του στη Ηurriyet ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ κάνει λόγο για παραβιάσεις των συνθηκών από την πλευρά της Ελλάδας ενώ αναφέρεται και στον εθνικό εναέριο χώρο.

«Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες. Παράλληλα με έναν τρόπο που Δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός  αναφέρεται και στην Κύπρο και προειδοποιεί κανένας να μην «τεστάρει τη δύναμη» της Τουρκίας.

«Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς. Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας, κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας», σημειώνει.

Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μετά και την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει τη διαδικασία γεωτρήσεων με τα σκάφη γεώτρησης «Yavuz» και «Fatih» έχουν φέρει μεγάλη ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Στην παραπάνω ένταση ήρθε να προστεθεί το σύμφωνο Τουρκίας και Λιβύης που έφερε έντονες αντιδράσεις από την Αθήνα.

Η Ε.Ε. από την πλευρά της έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας.

Tags:
νησιά, Τουρκία, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Αιγαίο, αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, αποστρατιωτικοποίηση, Χουλουσί Ακάρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK