05:53 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε συνομιλίες απευθείας με την κυβέρνηση της Καμπούλ είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν οι Ταλιμπάν μετά όμως από την υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Οι Ταλιμπάν εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες με την Καμπούλ μετά την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο προσωρινής ανακωχής για την περίοδο των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο Ρώσος απεσταλμένος για το Αφγανιστάν και επικεφαλής του Δεύτερου Ασιατικού Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών

«Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των Ταλιμπάν, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν απευθείας ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Ζαφίρ Καμπούλοφ.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, συζητείται η δυνατότητα προσωρινής ανακωχής μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης για την περίοδο των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποια μορφή θα επιτευχθεί η σχετική συμφωνία, πρόσθεσε.

Εξήγησε ακόμη ότι οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν δεν φαίνεται να έχουν σχέδια να δημιουργήσουν έναν ειδικό μηχανισμό παρακολούθησης της αμοιβαίας συμμόρφωσής τους με τη μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία.

«Η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη πρόσκληση ... στην τελετή υπογραφής. Κρίνοντας από τις τελευταίες επαφές (με τα διαπραγματευόμενα μέρη), σχεδιάζεται να συμμετέχουμε μαζί με άλλες χώρες ως μάρτυρες της υπογραφής και αυτή η λειτουργία δεν συνεπάγεται τη δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού παρακολούθησης της συμμόρφωσης με τη συμφωνία», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Ρωσία χρειάζεται «να έχει γνώση τουλάχιστον του κειμένου της συμφωνίας» εκ των προτέρων, για να ενεργήσει ως μάρτυρας της υπογραφής, ένα κείμενο που δεν έχει λάβει ακόμη.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συμμετείχε μαζί με πέντε υπουργούς εξωτερικών από την Κεντρική Ασία σε συνομιλίες στην Τασκένδη με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Tags:
ΗΠΑ, Μόσχα, διαπραγματεύσεις, Αφγανιστάν, Καμπούλ, Ταλιμπάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK