23:56 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό ότι το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει τα πυρηνικά όπλα και μέσα μεγάλης εμβέλειας και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις εναντίον της χώρας το 2018 σε μια δήθεν απόπειρα πρόληψης αυτού του φαινομένου.

Η Τεχεράνη αρνείται πως επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, τονίζοντας ότι είναι εναντίον της θρησκείας του λαού της.

Το Ιράν εκτόξευσε σήμερα έναν δορυφόρο ιρανικής κατασκευής (ονόματι "Zafar" που στα Φαρσί σημαίνει "Νίκη"), ο οποίος όμως δεν κατάφερε να τεθεί σε τροχιά, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ενώ προηγήθηκαν δύο αποτυχημένες προσπάθειες εκτόξευσης το 2019

Η εκτόξευση, ωστόσο, καταγγέλθηκε από τις ΗΠΑ, η οποία ισχυρίζεται ότι ο πυραύλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραδώσει πυρηνικές κεφαλές και ότι ολόκληρο το έργο κάλυπτε ένα τεστ βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας.

Η Τεχεράνη αρνείται τις συγκεκριμένες κατηγορίες, καθώς επίσης και την επιδίωξη του στόχου της παραγωγής πυρηνικών όπλων, επιμένοντας ότι η χρήση τους αντίκειται στο Ισλάμ.

Οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχουν επίσης επανειλημμένα επισημάνει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της παρακολουθούνται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αρνήθηκαν να ανακαλέσουν τις κατηγορίες τους.

Αντ 'αυτού, το 2018 η διοίκηση Τραμπ αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η οποία είχε περιορίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και επέβαλε κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η επιβολή κυρώσεων οδήγησε την Τεχεράνη να σταματήσει να συμμορφώνεται με τις διατάξεις της συμφωνίας, σχεδόν δύο χρόνια μετά την αμφισβήτηση της ύπαρξης της συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυρώσεις των ΗΠΑ στον επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν

Μόσχα: Οι ΗΠΑ παραπληροφορούν τη διεθνή κοινή γνώμη για τον εμπλουτισμό του Ιράν με ουράνιο

Tags:
εκτόξευση πυραύλου, δορυφόρος, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK