07:30 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για μια ομάδα κρατών του ΝΑΤΟ που κλιμακώνουν ιστορικές φοβίες όσον αφορά τη Μόσχα, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Την πεποίθηση πως το ΝΑΤΟ ανησυχεί για την ολοένα αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και προσπαθεί να προσεγγίσει ουδέτερα κράτη, εξέφρασε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως είπε, αν και η Ευρώπη έχει ήδη «υπερκορεστεί με στρατιωτικές εγκαταστάσεις και όπλα» το ΝΑΤΟ «συνεχίζει να αφομοιώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση» και προσπαθεί να προσεγγίσει τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δηλώσει ουδέτερες, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία.

«Χώρες του ΝΑΤΟ προσπαθούν να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις, προσκαλώντας ουδέτερες χώρες, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Μια τέτοια άσκηση είναι η Defender Eurpe 2020, στην οποία θα συμμετάσχουν 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες και 37.000 στρατιώτες από 18 διαφορετικές χώρες.

Το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται πως αυτές οι ασκήσεις δεν στοχεύουν κάποια άλλη χώρα, αλλά - σύμφωνα με τον Λαβρόφ - οι ισχυρισμοί δεν είναι καθόλου πειστικοί.

«Ρωτάμε: Από ποιόν προσπαθείτε να αμυνθείτε; Υποστηρίζουν πως δεν είναι η Ρωσία, αλλά άλλο κράτος του οποίου τα στρατιωτικά μεγέθη είναι συγκρίσιμα με αυτά του ΝΑΤΟ».

Όπως εξήγησε ο Λαβρόφ, η Μόσχα καταλαβαίνει πως υπάρχει «μια μικρή αλλά ευερέθιστη ομάδα κρατών τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ε.Ε. που κλιμακώνει ιστορικές φοβίες όσον αφορά στη Ρωσία» .

«Η Ρωσία δεν είναι σίγουρα, η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη. Αυτή η δύναμη είναι το ΝΑΤΟ» σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Στρατιωτική Συνθήκη Σένγκεν

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, οι Βρυξέλλες έχουν επινοήσει μια «στρατιωτική συνθήκη Σένγκεν», που αντικατοπτρίζει την ελεύθερη μετακίνηση «στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος δύναται να μετακινηθεί προς ανατολάς.

«Νομίζω πως αυτό το γεγονός από μόνο του, είναι αρκετό για να καταλάβουμε τους κινδύνους τέτοιων παιχνιδιών» υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Καταλήγοντας, ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε πως η Ρωσία φυσικά και θα αντιδράσει σε τέτοιες πιέσεις, αλλά θα το κάνει «με τέτοιο τρόπο που δεν θα δημιουργήσει περιττούς κινδύνους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΝΑΤΟ: Καιρός να συμμετέχει και η Κίνα στον έλεγχο όπλων μαζί με Ρωσία και ΗΠΑ

Συνάντηση των ανώτατων στρατιωτικών διοικητών Ρωσίας και ΝΑΤΟ στο Μπακού

 

Tags:
Σουηδία, Φινλανδία, στρατιωτικές ασκήσεις, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK