06:09 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς, απέρριψαν τη «συμφωνία του αιώνα» του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν το «ισραηλινο-αμερικανικό σχέδιο» για τον τερματισμό της σύγκρουσης ανάμεσα σε Παλαιστίνη και Ισραήλ, δήλωσε ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε, δε, ότι η είναι ακόμη εφικτή η ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και τόνισε ότι η Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή είναι δεσμευμένη να το πετύχει.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το σχέδιο Τραμπ θέτει υπό αμφισβήτηση τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Νωρίτερα, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς, απέρριψαν το «σχέδιο του αιώνα» του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Το σχέδιο Τραμπ για Ισραήλ – Παλαιστίνη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου μήνα, έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο – όπως και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ – πρόκρινε τη λύση των δύο κρατών, ενώ τόνισε πως η Ιερουσαλήμ «θα παραμείνει "αδιαίρετη πρωτεύουσα" του Ισραήλ», βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ - το οποίο έχει χαρακτηρίσει «σχέδιο του αιώνα».

Προανήγγειλε, δε, ότι εφόσον το σχέδιο γίνει δεκτό, οι ΗΠΑ θα ανοίξουν «με περηφάνια» πρεσβεία για την Παλαιστίνη στην ανατολική Ιερουσαλήμ - όπου προτείνεται βάσει του σχεδίου να βρίσκεται η παλαιστινιακή πρωτεύουσα - καθώς και ότι ο χάρτης του για Παλαιστίνη και Ισραήλ «θα υπερδιπλασιάσει» τα παλαιστινιακά εδάφη.

Βάσει του σχεδίου, οι εποικισμοί του Ισραήλ αναγνωρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο το Ισραήλ θα παγώσει κάθε δραστηριότητα εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη για τέσσερα χρόνια, όσο θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Μάλιστα, ο κ. Τραμπ δημοσίευσε χάρτη, τονίζοντας μέσω Twitter πως «έτσι θα είναι το μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης, με πρωτεύουσα σε μέρη της ανατολικής Ιερουσαλήμ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερντογάν για «συμφωνία του αιώνα»: Όνειρο του Ισραήλ που δεν θα γίνει πραγματικότητα

Tags:
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Μαχμούντ Αμπάς, Ισραήλ, Παλαιστίνη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK