06:39 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Η Βουλή στα Σκόπια επικύρωσε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ με το όνομα Βόρεια Μακεδονία, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης.

Η Βουλή στα Σκόπια επικύρωσε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, την Τρίτη. Η διαδικασία για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ξεκίνησε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού όποτε και η Ελλάδα συμφώνησε στο όνομα Βόρεια Μακεδονία για τη γειτονική χώρα.

Οι βουλευτές επικύρωσαν το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ με συντριπτική πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν οι 114 από τους συνολικά 120 βουλευτές, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκ, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η διαδικασία της επικύρωσης για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ισπανία θα πρέπει να είναι έτοιμη τον Μάρτιο να επικυρώσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει τελειώσει γύρω στις 10 Μαρτίου.

Αμερικανίδα εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ: Η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας θα κυματίζει το καλοκαίρι στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, σήμερα, η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, είχε δηλώσει ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα είναι γεγονός την άνοιξη του 2020.

Η Αμερικανίδα εξέφρασε την εκτίμηση ότι το καλοκαίρι, η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας θα κυματίζει στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

«Νομίζω ότι προς το καλοκαίρι η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας θα κυματίζει μαζί με τις 29 σημαίες, που υπάρχουν τώρα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ... Θα χαρούμε πολύ την άνοιξη να χαιρετίσουμε την Βόρειο Μακεδονία στο τραπέζι μας», δήλωσε η Χάτσισον.      

Η ίδια πρόσθεσε ότι η χώρα έκανε τεράστιο έργο και εφάρμοσε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τον εναρμονισμό των απαιτήσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι το κείμενο της συμφωνίας που πλέον επικυρώθηκε από τη Βουλή στα Σκόπια, δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από την Ισπανία όπου πρόσφατα σχηματίστηκε κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ΝΑΤΟ και Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν συμφωνία ένταξης τον Φεβρουάριο, μετά και την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι ΗΠΑ είχαν αρχικά εκφράσει την ελπίδα ότι η Βόρεια Μακεδονία θα ενταχθεί στις τάξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το φθινόπωρο του 2019.

Η Ρωσία έχει εκφράσει την άποψη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών προχώρησε με στόχο την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και όχι για την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία. Παράλληλα, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει στη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζάεφ κατά VMRO: Η ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα καταστρέψει το μέλλον της χώρας

Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, ΝΑΤΟ, Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK