05:22 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ και η Δυτική Γερμανία βρίσκονταν πίσω από εταιρία κρυπτογράφησης κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, με πρόσβαση στις απόρρητες πληροφορίες χωρών.

Την αποκάλυψη πως οι ΗΠΑ και η Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, είχαν άμεση πρόσβαση στις άκρως απόρρητες πληροφορίες περισσοτέρων από 120 χωρών, έκανε η εφημερίδα Washington Post την Τρίτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών, κατείχαν στην ουσία μια από τις πιο γνωστές εταιρείες συσκευών κρυπτογράφησης, της Crypto AG, η έδρα της οποίας βρισκόταν στην Ελβετία.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σε αναφορά της CIA είχε γραφτεί πως «ήταν το κατασκοπευτικό πραξικόπημα του αιώνα» συνεχίζοντας με τα λόγια πως «Ξένες κυβερνήσεις πλήρωναν αρκετά χρήματα στις ΗΠΑ και τη Δυτική Γερμανία, για το προνόμιο οι πιο απόρρητες πληροφορίες τους να διαβάζονται από τουλάχιστον δύο (και πιθανόν ακόμα και πέντε ή έξι) ξένες χώρες».

Η εταιρία – βιτρίνα και οι πολύτιμες πληροφορίες

Για δεκαετίες, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι και τον 21ο αιώνα, η εταιρία Crypto πωλούσε εξειδικευμένο εξοπλισμό για κωδικοποιημένη επικοινωνία σε χώρες – πελάτες σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες ήταν το Ιράν, η Ινδία και το Πακιστάν, καθώς και χώρες της Λατινικής Αμερικής, ακόμα και το Βατικανό, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Από το 1970, η CIA και η National Security Agency σε συνεργασία με τους Δυτικογερμανούς εταίρους τους, έλεγχαν σχεδόν κάθε τμήμα της εταιρίας, όπως «αποφάσεις προσλήψεων, σχεδιασμό τεχνολογίας, κάνοντας σαμποτάζ στους αλγορίθμους και καθοδηγώντας τους στόχους πωλήσεων».

«Τότε, οι κατάσκοποι των ΗΠΑ και της Δυτικής Γερμανίας, απλώς κάθονταν και άκουγαν» γράφει η Washington Post. «Παρακολουθούσαν τους επικεφαλής του Ιράν κατά την κρίση του 1979 με τους ομήρους, τροφοδοτούσαν με πληροφορίες του στρατού της Αργεντινής τη Βρετανία κατά τον πόλεμο των Φόκλαντς, παρακολουθούσαν τις σχεδιαζόμενες δολοφονίες δικτατόρων της Νότιας Αμερικής και είχαν εντοπίσει Λίβυους αξιωματούχους να αλληλοσυγχαίρονται για τη βομβιστική επίθεση σε ντίσκο του Βερολίνου το 1986» σημειώνεται.

ΕΣΣΔ και Κίνα είχαν αντιληφθεί τον κίνδυνο

Η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα, που αποτελούσαν και τους κύριους αντιπάλους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δεν ήταν ποτέ πελάτες της εταιρίας Crypto, αφού είχαν αντιληφθεί τους κινδύνους μιας τέτοιας συνεργασίας.

Η BND, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, εγκατέλειψε την συγκεκριμένη επιχείρηση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πουλώντας τις μετοχές της στη CIA, η οποία με την σειρά της εγκατέλειψε την επιχείρηση το 2018, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Την ίδια χρονιά, η εταιρία διαλύθηκε, αλλά τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται ακόμα από πολλά κράτη, όπως αναφέρει η Washington Post.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έντουαρντ Σνόουντεν: Θέλει να παραμείνει στη Ρωσία «μερικά ακόμη χρόνια»

Αποδράσεις, τούνελ και πύραυλοι: Οι επιτυχίες της Σοβιετικής αντικατασκοπείας

Tags:
Κίνα, ΕΣΣΔ, Γερμανία, ΗΠΑ, NSA, CIA, αμερικανική Μυστική Υπηρεσία, ψυχρός πόλεμος, κατασκοπεία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK