01:04 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσυρθούν από τη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Απάντηση θα δώσει η Ρωσία, εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν και από τη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, ξεκαθάρισε ο Διευθυντής Ελέγχου και Μη Διάδοσης των Όπλων του Υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντίμιρ Ερμακόφ.

Ο ίδιος κατήγγειλε πως οι ισχυρισμοί της Ουάσιγκτον για παραβιάσεις της συμφωνίας από τη Ρωσία είναι αβάσιμοι.

Τα δημοσιεύματα σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συνθήκη, η οποία επιτρέπει στους 34 συμμετέχοντες της να πετάξουν πάνω από εδάφη άλλων χωρών για να ελέγξουν τη συμμόρφωση τους με τις συμφωνίες αφοπλισμού, έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά τον Οκτώβριο.

«Η αμερικανική πλευρά δεν έχει κάνει καμία επίσημη δήλωση σχετικά με τα σχέδιά της να εγκαταλείψει τη Συνθήκη Ανοικτοί Ουρανοί. Ωστόσο,, λυπούμαστε για την πιθανή πρόθεσή της να το πράξει με βάση τις φερόμενες παραβιάσεις της Ρωσίας. Εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να εγκαταλείψει τη συμφωνία, θα αναγκαστούμε να δώσουμε επαρκή απάντηση. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε δημοσίως τι μέτρα μπορούμε να εφαρμόσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ακόμη την έκκληση της Μόσχας για διάσωση της συνθήκης την οποία χαρακτηρίζει «έναν από τους λίγους εναπομείναντες πυλώνες της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας».

«Οι προσπάθειες να πέσει η ευθύνη στη Ρωσία είναι αντιπαραγωγικές και κατακριτέες. Έχουμε επίσης πολλά ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή της Συνθήκης Ανοιχτοί Ουρανοί από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, προτιμούμε να μην συζητάμε για την αποχώρηση, αλλά να αναζητούμε αποφάσεις που μπορούν να εξαλείψουν από κοινού τις αμοιβαίες ανησυχίες », κατέληξε.

Η Συνθήκη Ανοιχτοί Ουρανοί, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2012, έχει σήμερα 35 συμμετέχοντες.

Σχεδιάστηκε για να επιτρέπει την επιτήρηση των εδαφών των συμμετεχόντων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Tags:
drones, συνθήκη, ΗΠΑ, Μόσχα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK