01:11 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 40
Βρείτε μας

Τεταμένη είναι η κατάσταση στη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, με τη Μόσχα να αποδίδει την ανάφλεξη της έντασης στην Τουρκία. Απειλές της Άγκυρας προς τη Δαμασκό.

Δραματική είναι η κατάσταση στη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, όπου τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σημαντική κλιμάκωση της έντασης.

Πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρουν ότι τρομοκράτες και εξτρεμιστές εφοδιάζονται με όπλα και πυρομαχικά από περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, την επίθεση των εξτρεμιστών σε γειτονικές επαρχίες της Συρίας, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει τον συριακό κυβερνητικό στρατό στο να αναλάβει δράση.

«Οι άμαχοι υποφέρουν από προβοκάτσιες τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες τους χρησιμοποιούν ως “ζωντανές ασπίδες” εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων» ανέφερε η Μόσχα.

Και συνέχισε: «Η κατάσταση επιδεινώνεται από την άφιξη όπλων και πυρομαχικών στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Ιντλίμπ μέσω των συρο-τουρκικών συνόρων, όπως και από την άφιξη ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στην περιοχή».

Επανέλαβε δε, ότι «ο πραγματικός λόγος της κρίσης οφείλεται στην αποτυχία της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Το ρωσικό υπουργείο, παράλληλα, διέψευσε τα δημοσιεύματα περί μαζικών προσφυγικών ροών από το Ιντλίμπ, εξηγώντας ότι ένα σημαντικό τμήμα του τοπικού πληθυσμού μετακινείται προς τις συριακές περιοχές, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ευθύνες στην Τουρκία

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, υπερθεμάτισε ότι η κλιμάκωση στο Ιντλίμπ οφείλεται στην αποτυχία της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του 2019.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε κατηγορήσει τη Συρία και τη Ρωσία για επιθέσεις κατά πολιτών στην επαρχία Ιντλίμπ, απειλώντας μάλιστα, με αντίποινα εναντίον των συριακών δυνάμεων και σε περιοχές εκτός του Ιντλίμπ.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξυ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Ρώσο πρόεδρο να τονίζει την ανάγκη τήρησης των Συμφωνιών του Σότσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες, ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην επαρχία του Ιντλίμπ, με στόχο την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Η ένταση κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι ο συριακός στρατός έπληξε τουρκικά παρατηρητήρια στις βόρειες περιοχές του συριακού Ιντλίμπ. Η Άγκυρα, μάλιστα, προχώρησε σε αντίποινα, πλήττοντας δεκάδες συριακούς στόχους.  

Tags:
τουρκικός στρατός, Συριακός Στρατός, ρωσικός στρατός, στρατός, Ρωσία, Τουρκία, πόλεμος στη Συρία, Συρία, Ιντλίμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK