09:39 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (196)
0 0 0
Βρείτε μας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τη Λιβύη, το οποίο επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου και την ανάγκη για διαρκή εκεχειρία στη χώρα.

Ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη υιοθέτησε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το ψήφισμα επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου και την ανάγκη για διαρκή εκεχειρία στη Λιβύη.

Συνολικά, 14 κράτη μέλη υποστήριξαν το σχέδιο ψηφίσματος την Τετάρτη, ενώ η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η Ρωσία αντιτάχθηκε στην αναφορά μισθοφόρων στο έγγραφο.

Η τελική έκδοση του σχεδίου, την οποία είδε το Sputnik, εκφράζει ανησυχία για την αυξανόμενη συμμετοχή επαγγελματιών ξένων στρατιωτών στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσαν σύμφωνα με το Reuters ότι δεν θα επιτρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιούν το μόνο σε λειτουργία αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Ο εκπρόσωπος του LNA είπε σύμφωνα με το πρακτορείο ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να χρησιμοποιεί άλλα αεροδρόμια, επειδή δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, καθώς η Τουρκία το χρησιμοποιεί ως βάση.

Δύναμη για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη συγκροτεί η ΕΕ

Σημειώνεται ότι η ΕΕ προωθεί τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Ο ύπατος αρμοστής για την ευρωπαϊκή διπλωματία, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της αναμόρφωσης της Επιχείρησης «Σοφία», η οποία είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων εμπορίας «λευκής σαρκός».

Στόχος των Βρυξελλών είναι η αναδιάταξη της «Σοφίας» και η ανάληψη της ευθύνης τήρησης του εμπάργκο όπλων προς τις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης.

Η κατάσταση στη Λιβύη

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ - με έδρα τη Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανάφλεξη της έντασης στο Ιντλίμπ: Ρωσικό «κατηγορώ» προς την Τουρκία

Στο ρωσικό ΥΠΕΞ η Ελληνίδα πρέσβης – Συζητήσεις για τις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (196)
Tags:
Χαλίφα Χαφτάρ, Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, κατάπαυση πυρός, εκεχειρία, Ρωσία, ΟΗΕ, εμφύλιος, Λιβύη, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK