18:56 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών διέταξε τους υπαλλήλους του υπουργείου να παγώσουν τις επαφές τους με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μετά τη δημοσίευση μαύρης λίστας εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη.

«Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ διέταξε το υπουργείο του να παγώσει τις επαφές με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο ενθαρρύνει την εκστρατεία για μποϊκοτάρισμα του Ισραήλ», ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο ΥΠΕΞ Ισραήλ Κατς τόνισε ότι η κίνηση αποσκοπεί στην προστασία εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο νωρίτερα για δεκάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαπίστωσε βάσει πληροφοριών που συγκέντρωσε ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως 112 επιχειρηματικές οντότητες συμμετείχαν σε μία ή περισσότερες από τις δραστηριότητες που περιγράφει ψήφισμα του ΟΗΕ για την περιοχή.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν καταδίκασε τη δημοσίευση της μαύρης λίστας από τον ΟΗΕ.

Τον Ιανουάριο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για να ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να καταδικάσει το σχέδιο ειρήνευσης που προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για να ανθρώπινα δικαιώματα θεωρεί ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη είναι παράνομοι.

Αμπάς σε Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: «Όχι» των Παλαιστινίων στο σχέδιο Τραμπ

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, ανέφερε πως οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν το «ισραηλινο-αμερικανικό σχέδιο» για τον τερματισμό της σύγκρουσης ανάμεσα σε Παλαιστίνη και Ισραήλ.

Πρόσθεσε, δε, ότι η είναι ακόμη εφικτή η ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και τόνισε ότι η Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή είναι δεσμευμένη να το πετύχει. Ωστόσο, σημείωσε ότι το σχέδιο Τραμπ θέτει υπό αμφισβήτηση τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Το σχέδιο Τραμπ για Ισραήλ – Παλαιστίνη

Ο Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη του περασμένου μήνα, έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο – όπως και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ – πρόκρινε τη λύση των δύο κρατών, ενώ τόνισε πως η Ιερουσαλήμ «θα παραμείνει "αδιαίρετη πρωτεύουσα" του Ισραήλ», βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ - το οποίο έχει χαρακτηρίσει «σχέδιο του αιώνα».

Προανήγγειλε, δε, ότι εφόσον το σχέδιο γίνει δεκτό, οι ΗΠΑ θα ανοίξουν «με περηφάνια» πρεσβεία για την Παλαιστίνη στην ανατολική Ιερουσαλήμ - όπου προτείνεται βάσει του σχεδίου να βρίσκεται η παλαιστινιακή πρωτεύουσα - καθώς και ότι ο χάρτης του για Παλαιστίνη και Ισραήλ «θα υπερδιπλασιάσει» τα παλαιστινιακά εδάφη.

Βάσει του σχεδίου, οι εποικισμοί του Ισραήλ αναγνωρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο το Ισραήλ θα παγώσει κάθε δραστηριότητα εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη για τέσσερα χρόνια, όσο θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Tags:
ανθρώπινα δικαιώματα, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ΟΗΕ, Δυτική Όχθη, Παλαιστίνη, Ισραήλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK