15:03 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μιλώντας στη βουλή της Εσθονίας, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας παραδέχθηκε πως υποστηρίζει τη διακοπή των καναλιών με ρωσικό πρόγραμμα.

Το γεγονός πως το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας, στο οποίο ανήκει, υποστηρίζει την απαγόρευση της μετάδοσης του προγράμματος των ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών στην Εσθονία, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μαρτ Χέλμε.

Έτσι, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες παρεμβάσεις προς το εσθονικό τμήμα του πρακτορείου Sputnik, αποδεικνύεται πως υπάρχει σχέδιο φίμωσης των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και καταπάτηση των δικαιωμάτων ελευθερίας του λόγου.

«Έχουμε πει επανειλημμένως πως οι ρωσικοί τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν στις χώρες της Βαλτικής, μπορούν να κλείσουν στην Εσθονία, με τον ίδιο τρόπο που έχουν κλείσει σε κάποιους από τους νότιους γείτονες μας» δήλωσε στην βουλή.

Ένα από αυτά τα κανάλια, είναι το Πρώτο Βαλτικό Κανάλι, το οποίο αναμεταδίδει το πρόγραμμα του Ρωσικού Πρώτου Καναλιού και το οποίο δημιουργεί και το δικό του περιεχόμενο στη ρωσική γλώσσα. Ένα μέρος του προγράμματος του καναλιού, έχει αγοραστεί από την ίδια τις αρχές του Ταλίν, της εσθονικής πρωτεύουσας, καθώς στην πόλη υπάρχει μεγάλος πληθυσμός που μιλά τη ρωσική γλώσσα.

«Δεν μπορώ να διαπιστώσω πως ο υπουργός Εσωτερικών μπορεί να επέμβει στον προϋπολογισμό και στις σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης... αλλά το κόμμα μας μοιράζεται την άποψη, πως αυτά τα κανάλια πρέπει να περιοριστούν ή να απαγορευτεί η λειτουργία τους στην Εσθονία» δήλωσε ο Χέλμε.

Η προσπάθεια φίμωσης του Sputnik Εσθονίας

Υπενθυμίζεται, πως το προσωπικό του Sputnik Εσθονίας είχε δεχθεί πιέσεις να σταματήσει την εργασία του στο πρακτορείο από την 1η Ιανουαρίου, υπό την απειλή ποινικών διώξεων και φυλακίσεων έως και πέντε ετών, καθώς οι εσθονικές αρχές έκαναν λόγο για παραβίαση ευρωπαϊκών κυρώσεων του 2014 προς διάφορα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η μητρική εταιρία του πρακτορείου Sputnik, Rossiya Segodnya, έχει διαβεβαιώσει πως δεν περιλαμβάνεται σε καμία λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ρωσία από την πλευρά της, έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις χώρες της Βαλτικής πως κάνουν διακρίσεις προς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θεωρεί πως πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη καμπάνια της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας και που αυτομάτως διαψεύδει τις δεσμεύσεις των εν λόγω χωρών για ελευθερία του λόγου.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε την Τετάρτη πως περιορισμοί και πιέσεις προς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Sputnik, στις χώρες της Βαλτικής, αποτελούν μια εξόφθαλμη επίδειξη ρωσοφοβικών αισθημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εσθονός υπουργός Εξωτερικών: Το Sputnik βρέθηκε στο στόχαστρο μόνο από οικονομικές κυρώσεις

Πούτιν: Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει τη δουλειά του Sputnik στο εξωτερικό

 

Tags:
τηλεοπτικός σταθμός, Rossiya Segodnya, Sputnik, Ρωσία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK