16:37 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να παρατείνει τις στρατιωτικές αποστολές στο Ιράκ, το οποίο έχει αποφασίσει την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευθεί πως θα επεκτείνουν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα στο Ιράκ, τα οποία είχαν παύσει τον περασμένο μήνα μετά από την εξουδετέρωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί και με την κλιμακούμενη ένταση κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων της.

Η συμμαχία έχει συμφωνήσει «καταρχάς» να «ενισχύσει» τις εκπαιδευτικές αποστολές στο Ιράκ, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ. Όταν ρωτήθηκε ωστόσο αν υπάρχει συγκατάθεση της Βαγδάτης για τα προγράμματα, υπήρξε μια κάποια αδιαφάνεια.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Ιράκ ύστερα από πρόσκληση της ιρακινής κυβέρνησης και θα μείνουμε στη χώρα, όσο καιρό είμαστε καλοδεχούμενοι. Επειδή το ΝΑΤΟ σέβεται απολύτως την κυριαρχία του Ιράκ» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας «οτιδήποτε κάνουμε θα είναι με την στενή επίβλεψη και την συνεργασία της ιρακινής κυβέρνησης».

Αγνοώντας την ιρακινή κυβέρνηση

Ωστόσο, η εξουδετέρωση του Κασέμ Σολεϊμανί σε ιρακινό έδαφος, σίγουρα δεν πραγματοποιήθηκε με την «στενή επίβλεψη και συνεργασία της ιρακινής κυβέρνησης». Για αυτό το λόγο εξάλλου, το Ιράκ αποφάσισε την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, αν και μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση αυτή.

Αν και ο Στόλτενμπεργκ δεν αποκάλυψε πόσο στρατιωτικό προσωπικό θα σταλεί για να ενισχύσει τα προγράμματα του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, αξιωματούχοι της συμμαχίας έχουν αναφέρει πως «μερικές εκατοντάδες» στρατιώτες, προστέθηκαν στους ήδη 500 άτομα του προσωπικού του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται στη χώρα. Αν και η αποστολή διακόπηκε τον περασμένο μήνα, μετά την εξουδετέρωση του Σολεϊμανί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ, η εκπαίδευση θα ξεκινήσει «το συντομότερο δυνατόν», αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φρουροί της Επανάστασης: «Οι ΗΠΑ αποκρύπτουν τους θανάτους των στρατιωτών τους στο Ιράκ»

Στόλτενμπεργκ για σύνοδο ΝΑΤΟ: Θα συζητηθεί η απάντηση στα νέα ρωσικά πυραυλικά συστήματα

 

Tags:
Βρυξέλλες, Γενς Στόλτενμπεργκ, στρατός, Ιράκ, ΝΑΤΟ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK