09:30 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα βαφτίσια του νέου κορονοϊού προκάλεσαν σύγχυση καθώς κατέληξαν να ονομάσουν τη νόσο Covid-19 και τον ιό που την προκαλεί SARS-CoV-2.

Παρότι δεν είχε δικαιοδοσία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε τη νόσο που προκαλεί ο ιός Covid-19, ενώ η αρμόδια ομάδα μελέτης κορονοϊών της Διεθνούς Επιτροπής για την Ταξινόμηση των Ιών (ICTV), η οποία είναι η κατ’ εξοχήν υπεύθυνη για το «βάφτισμα» έδωσε στον ίδιο τον ιό το όνομα SARS-CoV-2.

Το γεγονός προκαλεί σύγχυση. Το Covid-19 σημαίνει «νόσος που προκαλείται από κορωνοϊό και εκδηλώθηκε το 2019», ενώ το όνομα SARS-CoV-2 επιλέχθηκε επειδή ο νέος ιός θεωρείται «αδελφός» του παλαιότερου κορωνοϊού SARS.

Το όνομα σημαίνει «Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο από κορωνοϊό 2» και σχετική επιστημονική προδημοσίευση έγινε από τους επιστήμονες στην ιστοσελίδα Biorxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη επιστημονική δημοσίευση).

Ο λόγος που έγινε το μπέρδεμα αυτό είναι τα διαφορετικά κριτήρια ονοματοδοσίας που ακολουθούν ΠΟΥ και επιτροπή ταξινόμησης ιών.

Κύριο μέλημα του ΠΟΥ ήταν η ονομασία να μην «ενοχοποιεί» την Κίνα και να μην αναφέρεται άμεσα σε γεωγραφικές τοποθεσίες, ομάδες ανθρώπων ή ζώα, ώστε να αποφευχθεί κάθε στιγματισμός.

Η ομάδα μελέτης των κορωνοϊών, με επικεφαλής τον ιολόγο Τζον Ζίμπουρ του γερμανικού Πανεπιστημίου Γιούστους Λίμπιχ του Γκίσεν, σύμφωνα με το «Science», έλαβε υπόψη της το γονιδίωμα του νέου ιού και τον θεώρησε «αδελφάκι» του SARS, που είχε προκαλέσει την επιδημία του 2002-03, προσθέτοντας την ένδειξη CoV-2 (κορωνοϊός 2).

Ο Ζίμπουρ δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον ΠΟΥ πως η Κίνα δεν ενθουσιάστηκε με το όνομα του νέου ιού, επειδή δεν θέλει συγκρίσεις και αναφορές με την τραυματική εμπειρία του παλαιότερου ιού SARS, ο οποίος είχε επίσης εμφανιστεί αρχικά στη χώρα αυτή (αυτό ίσως εξηγεί και τη βιασύνη του ΠΟΥ να «βαφτίσει» τη νόσο Covid-19).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορονοϊός: Εκτοξεύθηκαν οι θάνατοι στη Χουμπέι - 242 θύματα σε ένα 24ωρο

Κορονοϊός: Οι περιγραφές δύο Ελλήνων που ζουν στην Κίνα - «Οι δρόμοι είναι άδειοι, υπάρχει φόβος»

Κορονοϊός: Τα περιστατικά που προκάλεσαν συναγερμό στην Ελλάδα

Tags:
ιός, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, COVID-19, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK