21:50 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Γιοσέπ Μπορέλ, και τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, συνάντησε ο Σεργκέι Λαβρόφ, το Σάββατο (15/02), στο Μόναχο, και συζήτησαν για την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε, το Σάββατο (15/02), με τον Ζόζεπ Μπορέλ και τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση μετά τη συνάντηση Λαβρόφ - Μπορέλ:

«Διεξήχθη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και σχετικά με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης [JCPOA] για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Συζητήθηκαν ορισμένα θέματα των σχέσεων Ρωσίας - Ε.Ε.».

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. έγραψε, μεταξύ άλλων, στο Twitter:

«Ως συντονιστής, παραμένω δεσμευμένος να ακούσω όλες τις πλευρές και να διατηρήσουμε την πυρηνική συμφωνία ζωντανή».

​Στη συνέχεια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του, την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

«Επίσης, διεξήχθη εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα θέματα της διεθνούς ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία και ζητημάτων που σχετίζονται με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του μετά τη σχετική συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης υπεγράφη το 2015 από το Ιράν, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, τον Μάιο του 2018, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία, η οποία στόχευε στη συγκράτηση της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν και επανέφερε κυρώσεις κατά της Τεχεράνης - μια κίνηση που προκάλεσε κριτική από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ιράν άρχισε να μειώνει σταδιακά τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του JCPOA τον Μάιο του 2019. Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι διέκοψε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της με βάση την πυρηνική συμφωνία.

Εντούτοις, η Τεχεράνη δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επιστρέψει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της εάν αρθούν οι κυρώσεις και συνεχιστεί η συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). 

Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο απείλησαν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του JCPOA, προκειμένου να πιέσουν το Ιράν να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της εν λόγω πυρηνικής συμφωνίας.

Διαβάστε ακόμα:

Η Μόσχα προειδοποιεί το Ιράν να μην κάνει «απρόσεκτα βήματα» σχετικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Tags:
Ζοζέπ Μπορέλ, Τζαβάντ Ζαρίφ, Σεργκέι Λαβρόφ, Ιράν, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK