ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την πεποίθηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πίστεψε πως το καθεστώς του Ιράν θα κατέρρεε, ιδίως μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της ασιατικής χώρας, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του τομέα της Άμυνας και διπλωμάτες, στο Μόναχο.

Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υποστήριξε ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), το 2018, εκπορεύθηκε από κακούς συμβούλους.

Συγκεκριμένα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σε ομάδα κορυφαίων αξιωματούχων της Άμυνας και διπλωματών κατά τη συνάντησή τους, στο Μόναχο, σύμφωνα με το AP:

«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει πεισθεί ότι πρόκειται να καταρρεύσουμε, οπότε δεν θέλει να μιλήσει με ένα καταρρέον καθεστώς. [...] Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ, δυστυχώς, δεν έχει καλούς συμβούλους. [...] Ήθελε το Ιράν να καταρρεύσει από τότε που αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία».

Ο Ζαρίφ, ακόμα, υποστήριξε ότι η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί, στις 3 Ιανουαρίου, προήλθε από λανθασμένους υπολογισμούς του Τραμπ και είχε ως αποτέλεσμα μια αύξηση της περιφερειακής στήριξης στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το AP.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ έφτασαν πολύ κοντά στον πόλεμο, τον περασμένο μήνα.

Η δολοφονία του Σολεϊμανί από τη διακυβέρνηση του Τραμπ ανησύχησε πολλούς στο αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο ότι οι ακανόνιστες κινήσεις του Αμερικανού Προέδρου θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Ως εκ τούτου, τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκριναν, νωρίτερα, δύο ξεχωριστά νομοσχέδια σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ικανότητα του Τραμπ να διεξάγει αμερικανικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του Ιράν χωρίς να έχει λάβει άδεια από το Κογκρέσο.

Πάντως, ο Τραμπ δικαιολόγησε τη δολοφονία του Σολεϊμανί, υποστηρίζοντας ότι ήταν άμεση απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό και διαμαρτυρήθηκε ότι η κίνηση της Γερουσίας να περιορίσει τις εξουσίες του για τη διεξαγωγή πολέμου στέλνει ένα «κακό μήνυμα» στο Ιράν.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Λαβρόφ συζήτησε με Μπορέλ και Ζαρίφ για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και τη Μ. Ανατολή

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, Τζαβάντ Ζαρίφ, ΗΠΑ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK