09:35 06 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Αλεξάντερ Βίνικ (82)
0 0 0
Βρείτε μας

Έκκληση προς τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, για αμερόληπτη και αντικειμενική έρευνα για τον γιο της απευθύνει η μητέρα του Αλεξάντερ Βίνικ, Βέρα.

Η μητέρα του Ρώσου υπηκόου Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος εκδόθηκε από την Ελλάδα στην Γαλλία πριν από ένα μήνα, δήλωσε την Τρίτη ότι ζητά από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν να διαασφαλίσει την αμερόληπτη εξέταση της υπόθεσης του γιου της.

Η ομάδα υπεράσπισης του Βίνικ ανέφερε πως η Γαλλία έχει καταθέσει κατηγορίες για κυβερνοεγκλήματα εναντίον του Βίνικ, μόνο και μόνο για να ανοίξει την πόρτα για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Βίνικ κατηγορείται για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω κρυπτονομισμάτων. 

«Σας ζητώ να εγγυηθείτε ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα σε αμερόληπτη και αντικειμενική εξέταση, ίση με αυτήν των ευρωπαίων πολιτών, την οποία αυτή τη στιγμή το παιδί μου στερείται», δήλωσε η Βέρα Βίνικ σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Ακόμη, η μητέρα του «Mr Bitcoin», πρόσθεσε ότι θα υποβάλει τη γραπτή έκκληση στον Γάλλο Πρόεδρο μέσω της ρωσικής πρεσβείας στη Παρίσι.

Αξίζει να σημειωθεί πως χτες, το Εφετείο του Παρισιού, απέρριψε την προσφυγή της υπεράσπισης του Βίνικ και ένας από τους δικηγόρους του δήλωσε ότι η ομάδα υπεράσπισης θα ασκήσει νέα προσφυγή κατά της απόφασης για την κράτηση του Ρώσου υπηκόου.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα χτες, ο Ρώσος πρέσβης στο Παρίσι ενημέρωσε πως στάλθηκε αίτηση από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας προς το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, για έκδοση του Βίνικ στη χώρα, αλλά μέχρι στιγμής «δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση».

Η υπόθεση Βίνικ

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός και ως Mr Bitcoin, συνελήφθη στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2017 μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω κρυπτονομισμάτων.

Παρέμεινε κρατούμενος στην Ελλάδα για 30 μήνες, χωρίς δίκη ή καταδίκη, κάτι που είναι αντίθετο με το Σύνταγμα αφού ως ανώτατο όριο κράτησης ορίζονται οι 18 μήνες. 

Τον Νοέμβριο του 2018 ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε 88 ημέρες και επιβάρυνε σημαντικά την υγεία του.

Μετά την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για έκδοσή του στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Βίνικ ανακοίνωσε την εκ νέου έναρξη της απεργίας πείνας.

Αυτή τη στιγμή, ο «Mr Bitcoin» βρίσκεται υπό κράτηση στο Παρίσι, όπου εκδόθηκε από τις ελληνικές αρχές,  έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα των γαλλικών εισαγγελικών αρχών.

Θέμα:
Αλεξάντερ Βίνικ (82)
Tags:
Bitcoin, προκαταρκτική εξέταση, έρευνα, νέα έκδοση, έκδοση, Αλεξάντερ Βίνικ, Εμανουέλ Μακρόν, Γαλλία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK