ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
0 10
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι η Τουρκία «αισθάνεται ότι δεν έχει περιορισμούς» λόγω των προσπαθειών των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη χώρα στη δυτική συμμαχία.

Η Τουρκία πιέζει για μεγαλύτερη επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο και οι περισσότερες χώρες δεν κατόρθωσαν να αντιδράσουν σε αυτό, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος πρόεδρος, μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε ότι εξαιτίας της αμερικανικής πολιτικής, η Τουρκία «αισθάνεται ότι δεν έχει περιορισμούς».

«Η Τουρκία αισθάνεται ότι δεν έχει περιορισμούς, λόγω των προσπαθειών των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη χώρα στη δυτική συμμαχία», δήλωσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύεται την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ για να πιέσει για μεγαλύτερη επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερθείς στην αποτυχία άλλων χωρών να αντιδράσουν, ο πρόεδρος της Κύπρου υπενθύμισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει ενεργήσει για να αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και στην κυπριακή ΑΟΖ, ή το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

«Δεν υπάρχει αποφασιστικότητα από τις χώρες να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο σύγκρουσης», τόνισε.

Παρόλα αυτά, εξήρε τον ρόλο της Γαλλίας σημειώνοντας ότι είναι η μόνη χώρα που έχει αναλάβει έναν ενεργό ρόλο στην περιοχή.

«Η ισχυρή γαλλική παρουσία φέρνει την ελπίδα ότι η ΕΕ θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε.

Αναφερθείς στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι θα συνεχιστεί κανονικά και ότι οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες που βρίσκονται στο νησί, θα ενεργήσουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Για το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι η επανένωση της Κύπρου θα διασφαλίσει τη μελλοντική ειρήνη και θα φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Κάλεσε την Τουρκία να κατανοήσει ότι η επανένωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εποικοδομητικής δέσμευσης.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
Tags:
Μεσόγειος, Ανατολική Μεσόγειος, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Τουρκία, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK