19:38 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, υποστηρίζει πως με τη βοήθεια των ΗΠΑ, μπορεί να βρεθεί λύση για την ανατολική Μεσόγειο.

Την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ μπορούν να διευκολύνουν συνομιλίες μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκικής πλευράς, ώστε να βρεθεί λύση στις ναυτικές και θαλάσσιες διαφορές τους, εξέφρασε μιλώντας σε πάνελ στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Η μόνη λύση με την οποία πιστεύω πως οι Αμερικανοί φίλοι μας μπορούν να βοηθήσουν, είναι να φέρουν τις δύο πλευρές, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, μαζί. Πρέπει να καθίσουν μαζί και να συμφωνήσουν σε ένα είδος μηχανισμού συνεργασίας, που θα περιλαμβάνει και το μοίρασμα των κερδών», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Θαλάσσιων – Εναέριων Συνοριακών Θεμάτων, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερσίγιες.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, η πρόταση που έκανε η Τουρκοκυπριακή πλευρά τον περασμένο Ιούλιο, ισχύει ακόμα και πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα.

Η εισήγηση αυτή, του Τούρκου αξιωματούχου, έρχεται στο πλαίσιο της έντασης που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, λόγω της συμφωνίας της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές που αποτελούν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου. Για την συμφωνία της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, τόσο η Ελλάδα και η Κύπρος, όσο και η Αίγυπτος, καθώς και η λιβυκή πλευρά υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Tags:
ΗΠΑ, Ελλάδα, Ανατολική Μεσόγειος, Λιβύη, Κύπρος, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK