08:36 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (104)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή όλων των συνομιλιών με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).

Την προσωρινή διακοπή κάθε διαύλου επικοινωνίας με τον στρατηγό, Χαλίφα, Χαφτάρ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Anadolu».

​Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, τις τελευταίες εβδομάδες, βρίσκονταν σε διμερείς διαπραγματεύσεις τόσο για τη διατήρηση της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, όσο και για την πολιτική επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Η εξέλιξη αυτή, επήλθε ως συνέπεια της Διάσκεψης του Βερολίνου, στα τέλη του Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της εμφύλιας σύρραξης.

Ωστόσο, τα τελευταία γεγονότα οδήγησαν τον επικεφαλής της GNA να διακόψει κάθε διαπραγμάτευση, η οποία τελούσε υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Την Τρίτη, μάλιστα, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τουρκικό σκάφος, το οποίο μετέφερε όπλα και πυρομαχικά, στο λιμάνι της Τρίπολης.

​Ο LNA κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι η μεταφορά του συγκεκριμένου φορτίου  συνιστά παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας για το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη έχει βυθιστεί σ' έναν μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο από τον θάνατο του - επί πολλές δεκαετίες ηγέτη της χώρας - Μουαμάρ Καντάφι.

Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα τη Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (104)
Tags:
Τουρκία, Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, πόλεμος, εμφύλιος, GNA, LNA, Φαγέζ αλ Σάρατζ, Χαλίφα Χαφτάρ, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK