07:15 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Η Τουρκία και η Ρωσία, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξεύρεση τρόπων για την αποκλιμάκωση της κατάστασης τώρα» σημείωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, προειδοποίησε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας για την απειλή περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στην επαρχία της Ιντλίμπ στη Συρία και κάλεσε τη Ρωσία και την Τουρκία να βοηθήσουν στην αποφυγή της κλιμάκωσης της κατάστασης.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, η τουρκική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνομιλίες στη Μόσχα σχετικά με την κατάσταση στην Ιντλίμπ μετά τη σοβαρή κλιμάκωση που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι συνομιλίες έληξαν χωρίς κάποια συμφωνία και η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι δεν ήταν ικανοποιημένη από τις διαπραγματεύσεις, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λέει πως η Τουρκία είναι πλήρως έτοιμη για δική της επιχείρηση στην Ιντλίμπ, η οποία θα μπορούσε να την ξεκινήσει «ανά πάσα στιγμή».

«Η Τουρκία και η Ρωσία, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξεύρεση τρόπων για την αποκλιμάκωση της κατάστασης τώρα», δήλωσε ο Πέντερσεν και πρόσθεσε πως: «αντίθετα, οι δημόσιες δηλώσεις τόσο των συριακών όσο και άλλων διεθνών δυνάμεων υποδηλώνουν επικείμενο κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης».

Ο Πέντερσεν δήλωσε επίσης ότι οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη βορειοδυτική Συρία, οι οποίες έχουν ήδη εκτοπίσει σχεδόν 900.000 πολίτες, πλησιάζουν τώρα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η πόλη της Ιντλίμπ.

«Είναι εμφανές το ενδεχόμενο περαιτέρω μαζικής μετακίνησης πληθυσμών όπως και η αύξηση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων βρίσκεται εγκλωβισμένος σε έναν πολύ μικρό χώρο», επεσήμανε ο ειδικός απεσταλμένος.

Tags:
Ιντλίμπ, Ρωσία, Συρία, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK