10:13 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Επιστήμονες προειδοποιούν πως το λιώσιμο των πάγων έχει φτάσει σε μη αναστρέψιμο στάδιο και υπάρχει μόνο μία λύση για να επιβραδυνθεί.

Ευρήματα έρευνας επιστημόνων για τους πάγους της Ανταρκτικής, αποκαλύπτουν πως πλέον η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και ο μόνος τρόπος για να επιβραδύνουμε την τήξη των πάγων, είναι να απομακρύνουμε από την ατμόσφαιρα τον άνθρακα που εκλύεται.

Η διεθνής ομάδα των επιστημόνων δημοσίευσε τα ευρήματά της στα πρακτικά της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, επισημαίνοντας πως το στρώμα πάγου που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη δυτική Ανταρκτική «έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο».

«Αυτό που παρατηρούμε στο στρώμα πάγου της δυτικής Ανταρκτικής, είναι πως όταν φτάσουμε ένα συγκεκριμένο σημείο στο λιώσιμο των πάγων, αυτό θα συνεχίσει παρά τις προσπάθειες μας να το σταματήσουμε» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, η Ζόε Τόμας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να ερευνήσουν, πόσο γρήγορα λιώνουν τα στρώματα πάγου των παγετώνων, σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες.

«Αυτό, σταδιακά θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμού των ανθρώπων, καθώς θα συνεχίζεται. Γνωρίζουμε ότι συμβαίνει ήδη σε μικρά νησιά και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει σταδιακά, καθώς τα σπίτια θα επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο από την παλίρροια» πρόσθεσε η Τόμας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε την τήξη των πάγων στην Ανταρκτική, είναι να απομακρύνουμε τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

«Όταν θα αρχίσουμε να υποστηρίζουμε ένα μέλλον χωρίς άνθρακα, τότε θα μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τρόπους ώστε να απομακρύνουμε τον άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα»

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη, επιστήμονες στην Ανταρκτική υποστήριξαν πως κατέγραψαν θερμοκρασία ρεκόρ για την περιοχή, στους 20,75 βαθμούς Κελσίου, αριθμός που είναι κατά μία μονάδα μεγαλύτερος από το προηγούμενο ρεκόρ, των 19,8 βαθμών Κελσίου.

Tags:
άνθρακας, κλιματική αλλαγή, πάγοι, πάγος, Ανταρκτική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK