20:43 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (127)
0 0 0
Βρείτε μας

Συνάντηση με τον Φαγέζ αλ Σάρατζ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση και συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, στην Κωνσταντινούπολη, την Πέμπτη, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι με την κυβέρνηση Σάρατζ, ο Ερντογάν έχει υπογράψει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης που έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η σημερινή συνάντηση Ερντογάν και Σάρατζ πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και δεν βρισκόταν στο επίσημο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με το AFP.

Η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη στο Ντολμά Μπαχτσέ, όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία δίχως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή όλων των συνομιλιών με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα, Χαφτάρ.

​Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, τις τελευταίες εβδομάδες, βρίσκονταν σε διμερείς διαπραγματεύσεις τόσο για τη διατήρηση της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, όσο και για την πολιτική επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί σ' έναν μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο από το 2011 και τον θάνατο του - επί πολλές δεκαετίες ηγέτη της χώρας - Μουαμάρ Καντάφι.

Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα τη Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (127)
Tags:
Φαγέζ αλ Σάρατζ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Λιβύη, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK